Ειδική έρευνα για το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των “κόκκινων δανείνων” των τραπεζών με το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει στην Ελλάδα, εξέδωσε o Oίκος Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Αξιοπιστίας FITCH Ratings.

Όπως όλα τα θεσμικά πλαίσια έτσι και στο συγκεκριμένο η επιτυχία  στη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων  θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες εφαρμογής του πλαισίου αλλά και το πώς θα χρησιμοποιηθεί, επισημαίνει η Fitch Ratings σε έκθεσή της.

  • «Οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, είναι θετικές για τις τράπεζες, καθώς παρέχεται ένας πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για τη διαχείριση των πιο προβληματικών μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), περιορίζοντας τις στρατηγικές στάσεις πληρωμών και οδηγώντας, δυνητικά, σε μια πιο πειθαρχημένη κουλτούρα πληρωμών», αναφέρει η Fitch στην έκθεσή της.

Από την άλλη πλευρά:

«ο πλήρης αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες εφαρμογής και το πώς θα χρησιμοποιηθεί το νέο πλαίσιο» .

  • «Η μεταρρύθμιση ενισχύει την άποψή μας ότι θα συμβάλει μεσοπρόθεσμα σε περαιτέρω μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, με στήριγμα και τα μέτρα πολιτικής, καθώς και τις προσπάθειες των τραπεζών να εκπληρώσουν τους στόχους που υπαγορεύει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός(SSM).
  • Δεν είναι όμως σαφές εάν οι τράπεζες θα επιδιώξουν πιο επιθετικά κατασχέσεις, ειδικά μεταξύ των δανειοληπτών πουν δεν προστατεύονται από το νόμο. Εάν οι τράπεζες θεωρηθεί ότι είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις, τότε αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου στην αποκατάσταση πειθαρχίας στις πληρωμές», υπογραμμίζει η Fitch.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here