Μεγάλο μέρος δανείων συνολικού ύψους 23 δισ. δολ. εταιρειών που συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση του Ντουμπάι, που ωριμάζουν στα τέλη του 2021 ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρωθούν, προειδοποιεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Οι τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – οι οποίες υποφέρουν ακόμη από τα απόνερα της κρίσης της κτηματαγοράς στο Ντουμπάι το 2010 – βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο λόγω των μειούμενων τιμών των κατοικιών και των “κόκκινων” δανείων, σημειώνει ο οίκος, σε έκθεσή του.

Υπερπροσφορά, αδύναμο καταναλωτικό κλίμα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και ένα λιγότερο υποστηρικτικό οικονομικό κλίμα έχουν επίσης επηρεάσει τις τιμές, σύμφωνα με την Fitch.

Οι ξένοι αγοραστές αποθαρρύνονται επίσης από την ανατίμηση του νομίσματος των Εμιράτων (dirham), καθώς και από τη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή.

Οι τιμές στην κτηματαγορά του Dubai, τουριστικού και οικονομικού κέντρου της χώρας, έχουν υποχωρήσει κατά 27% σε σχέση με το ζενίθ τους, τον Οκτώβριο του 2014.

Οι τράπεζες διαπραγματεύονται την αναδιάρθρωση περισσότερων από 3 δισ. δολ. “κόκκινων” δανείων με τις Al Jaber Group, Amlak Finance PJSC και Limitless LLC.

Μία ημέρα πριν την δημοσιοποίηση της έκθεσης του οίκου, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των Εμιράτων, Mubarak Al Mansoori, τόνιζε ότι οι τράπεζες έχουν “χώρο” για μεγαλύτερο δανεισμό της αγοράς του real estate.

Τα NPLs στα ΗΑΕ έφτασαν το 4,99% του συνόλου των μικτών δανείων στα τέλη του 2018 έναντι 4,01% έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here