Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το κανναβινοειδές φάρμακο Epidyolex για την αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά, που πάσχουν από δύο σπάνιες, σοβαρές μορφές επιληψίας.

Ειδικότερα, το Epidyolex εγκρίθηκε ως συμπληρωματική θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων που σχετίζονται με το σύνδρομο Lennox Gastaut (LGS) ή το σύνδρομο Dravet, σε συνδυασμό με κλοβαζάμη, για ασθενείς ηλικίας δύο ετών και άνω.

Περισσότεροι από το 90% των ασθενών με σύνδρομο LGS ή Dravet έχουν πολλαπλές κρίσεις την ημέρα, γεγονός που τους θέτει σε συνεχή κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών. Και τα δύο σύνδρομα παραμένουν εξαιρετικά ανθεκτικά στις διαθέσιμες σήμερα θεραπείες.

Η έγκριση του φαρμάκου βασίζεται στα αποτελέσματα 4 κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 700 ασθενείς. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η προσθήκη του Epidyolex σε άλλες αντιεπιληπτικές θεραπείες μείωσε σημαντικά τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων στους ασθενείς.

Σε μία μελέτη, οι ασθενείς με LGS που έλαβαν Epidiolex είδαν μια μέση μείωση των μηνιαίων επιληπτικών κρίσεων κατά 42% σε σύγκριση με 17% για το εικονικό φάρμακο. Σε μία άλλη μελέτη με ασθενείς, που έπασχαν από το σύνδρομο Dravet, το 5% των ασθενών που έλαβαν το νέο φάρμακο έπαψαν να έχουν κρίσεις!

Πάντως, ο Ley Sander, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου δήλωσε πως αν και το νέο φάρμακο «θα φέρει ελπίδα σε μερικές οικογένειες», σημείωσε πως «η φαρμακευτική κάνναβη ένα ιατρικό ναρκοπέδιο και υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά μας».

Στη Βρετανία, το Ινστιτούτο NICE, που αξιολογεί όλα τα νέα φάρμακα, που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας, προκειμένου να αποζημιωθούν από το βρετανικό ΕΣΥ, πρόσφατα απέρριψε την αποζημίωσή του. Η επιτροπή αξιολόγησης διαπίστωσε ότι η διάρκεια των μελετών ήταν μόνο 14 εβδομάδες και εκφράστηκαν ανησυχίες για τα οικονομικά μοντέλα, που παρουσίασε η παρασκευάστρια εταιρεία.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here