Οι Οίκος FITCH δημοσίευσε ανάλυση για την αποτίμηση της εξαγοράς του πακέτου μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο από την Eurobank.

  • Η Eurobank ελέγχει ήδη το 29,2% της κυπριακής τράπεζας και ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει πρόσθετο ποσοστό 18,9%.

H Eurobank θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της Ελληνικής και να ενοποιήσει στον ισολογισμό, την παρουσίας της σε βασικές ξένες αγορές όπως η Κύπρος.

Η Fitch βλέπει μεγάλη πιθανότητα απόκτησης πλειοψηφικού μεριδίου της Ελληνικής από τη Eurobank μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς.

Το τελικό μερίδιο της Eurobank στην Ελληνική, καθώς και η κεφαλαιακή επίπτωση των συναλλαγών δεν είναι ακόμη γνωστές. Θα αποτελέσει συνάρτηση των μετοχών που θα αποκτηθούν, του τιμήματος και της διασποράς του αρνητικού goodwill που ενδέχεται να προκαλέσει η εξαγορά.

  • Η εξαγορά του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας θα κοστίσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με βάση τα περίπου 168 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν σε fund της Pimco για μερίδιο 17,3% και τα 16 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στη Senvest Management για μερίδιο 1,6% στην κυπριακή τράπεζα.

Τα 700 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 10% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων της Eurobank ή περίπου τα μισά καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, επίπεδα που η ανάλυση του FITCH θεωρεί διαχειρίσιμα.

Η Ελληνική Τράπεζα, με ενεργητικό ύψους 20,2 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2023, θα αποτελέσει περίπου το 20% του συνολικού ενεργητικού της νέας οντότητας, που αναμένεται να ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ.

Εάν ολοκληρωθεί, η εξαγορά θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank προσθέτοντας γεωγραφική διασπορά και αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, καθώς η Ελληνική είναι επικεντρωμένη στην πρώτη -με πολύ ισχυρή καταθετική βάση- ενώ η Eurobank επικεντρώνεται περισσότερο στις επιχειρήσεις.

  • Στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού της Eurobank, καθώς η έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο 5,9% είναι υψηλότερη από το 3,4% της Ελληνικής.

Ωστόσο, ο μειωμένος δείκτης NPE ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, από μόνος του, δεν είναι πιθανό να είναι αρκετά σημαντικός ώστε να αλλάξει την εκτίμησή μας για τη συνολική ποιότητα ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας, αναφέρει ο FITCH.

Ο  FITCH εκτιμά ότι η πιθανή ενοποίηση θα είναι ομαλή παρά τα ρίσκα εκτέλεσης που εμπεριέχει η σχετικά μεγάλη εξαγορά, λόγω της συμπληρωματικής φύσης των επιχειρηματικών και πιστωτικών προφίλ των δυο τραπεζών, καθώς και της καλής γνώσης που έχει ήδη η Eurobank για την κυπριακή αγορά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here