Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑκατά μια βαθμίδα, από το επίπεδο ΑΑΑ στο ΑΑ+, ανακοίνωσε ο  -αμερικανικός- Οίκος αξιολόγησης FITCH Ratings, ενώ αναθεώρησε το outlook από «αρνητικό» σε «σταθερό».

  • Η τελευταία φορά που είχε υποβαθμιστεί η αμερικανική οικονομία ήταν πριν από 12 χρόνια από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Η απόφαση της Fitch στερεί από τις ΗΠΑ την κορυφαία αξιόλογηση «ΑΑΑ»την οποία απέδιδε ο οίκος στην αμερικανική οικονομία από το 1994 και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen η οποία την χαρακτήρισε σε δήλωσή της «αυθαίρετη και παρωχημένη».

Η Υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. Τζάνετ Γέλεν
  • «η απόφαση της Fitch δεν αλλάζει αυτό που γνωρίζουν ήδη οι Αμερικανοί, οι επενδυτές και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: ότι τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου παραμένουν το κατεξοχήν πιο ασφαλές ρευστό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο και ότι η αμερικανική οικονομία είναι θεμελιωδώς ισχυρή».

 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fitch, η υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, την υψηλή και αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα διακυβέρνησης τις τελευταίες δύο δεκαετίες, που έχει εκδηλωθεί με επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις σε ό,τι αφορά το όριο χρέος και τις ψηφοφορίες της τελευταίας στιγμής.

 

Αναλυτικά η έκθεση του οίκου FITCH αναφέρει:

Έλλειμμα διακυβέρνησης

Κατά την άποψη της Fitch, τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε σταθερή επιδείνωση των προτύπων διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών θεμάτων και ζητήματος του χρέους,παρά τη διακομματική συμφωνία του Ιουνίου για αναστολή του ορίου του έως τον Ιανουάριο του 2025.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι ψηφοφορίες της τελευταίας στιγμής έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση.Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στερείται μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, σε αντίθεση με τους περισσότερες οικονομίες, και ακολουθεί μια περίπλοκη διαδικασία σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της.

Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με αρκετούς οικονομικούς κραδασμούς, καθώς και φορολογικές περικοπές και νέες πρωτοβουλίες για ανάληψη δαπανών, συνέβαλαν σε διαδοχικές αυξήσεις χρέους την τελευταία δεκαετία.

  • Επιπλέον, δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος ως προς την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων προκλήσεων που σχετίζονται με την αύξηση του κόστους κοινωνικής ασφάλισης και του Medicare λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Αυξανόμενα ελλείμματα γενικής κυβέρνησης:

 

  • Σύμφωνα με τη Fitch, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (GG) θα αυξηθεί στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023, από 3,7% το 2022, αντανακλώντας κυκλικά ασθενέστερα ομοσπονδιακά έσοδα, νέες πρωτοβουλίες ανάληψης δαπανών και υψηλότερη επιβάρυνση από τόκους.
    Επιπλέον, οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν συνολικό έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος μετά από μικρό πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here