Γράφει η «ξενοδόχος»

Στα γυρίσματα για πάνω από είκοσι διεθνείς και ελληνικές οπτικοακουστικές παραγωγές στην ελληνική πρωτεύουσα, έχει συνδράμει μέχρι στιγμής το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας (Athens Film Office), που δημιούργησε φέτος ο δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ). Επιπλέον, για τη νέα χρονιά, ήδη οι συντελεστές τριών μεγάλων διεθνών παραγωγών βρίσκονται σε επαφή με το Athens Film Office, έχοντας επιλέξει την ελληνική πρωτεύουσα για τα γυρίσματά τους.

Το Athens Film Office αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης που ανακοίνωσε  ο  Δήμος Αθηναίων τον περασμένο μήνα, ύψους 40 εκατ. ευρώ, για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, του πολιτισμού- τουρισμού και του ψηφιακού μέλλοντος. Το Γραφείο παρέχει πλήρη ενημέρωση για όσους παραγωγούς επιλέξουν την ελληνική πρωτεύουσα και στο κομμάτι της διαμονής από τον αριθμό των ξενοδοχείων της ελληνικής πρωτεύουσας και τη μέση τιμή δωματίου (στα 88 ευρώ), τα εστιατόρια με αστέρι Michelin (8) κι επιπλέον 20 που περιλαμβάνονται στο σχετικό όδηγο, τα θέατρα- κοντά στα 150, τα σινεμά- κοντά στα 60 κ.α..

Βασική φιλοδοξία του Athens Film Office είναι να μετατρέψει την Αθήνα σε «Film Friendly City», δηλαδή σε μια πόλη φιλική προς τις διεθνείς κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και διαφημιστικές παραγωγές, διευκολύνοντας τις διαδικασίες των γυρισμάτων και προσφέροντας τα κατάλληλα κίνητρα για να τις προσελκύσει.

Μέσω μιας εξορθολογισμένης τιμολογιακής πολιτικής ως προς το κόστος των γυρισμάτων, το Γραφείο προωθεί τη συμμετοχή της Αθήνας σε διεθνή Φεστιβάλ με στόχο τη δικτύωση στο εξωτερικό και συνεργάζεται στενά με το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) προκειμένου να εξασφαλίζει στα στελέχη των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών υπηρεσίες υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πρωτεύουσα», αναφέρουν οι επιτελείς του.

Ενδεικτικά μεταξύ των παραγωγών που υποστήριξε το γραφείο ήταν η μεγάλη διεθνής παραγωγή «Τεχεράνη». Η ισραηλινή σειρά που επί τρεις μήνες έκανε τα βασικά γυρίσματά της στην Αθήνα με συνεργείο 100 μελών, γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο διεθνές κοινό από τον περασμένο Σεπτέμβριο -όταν έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα της Apple TV.  

Στην ελληνική πρωτεύουσα στράφηκαν επίσης τα «φώτα» και κάποιων μεγάλων διαφημιστικών παραγωγών, όπως η  διεθνής καμπάνια του προϊόντος Perrier που «ταξιδεύει» την Αθήνα ανά τον κόσμο. Ο διάσημος χορηγός του ιστορικού τουρνουά τένις του Ρολάν – Γκαρός, επέλεξε την Αθήνα για τα γυρίσματα της νέας του διαφημιστικής παραγωγής, με το Athens Film Office (AFO) του Δήμου Αθηναίων, να έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, 430 μέλη της παραγωγής (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί κ.ά.) βρέθηκαν για τέσσερις ημέρες στην πλατεία Κοτζιά, στην πλατεία Θεάτρου, στην Κλαυθμώνος, στην Αιόλου, στην Αθηνάς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης για την υλοποίηση μιας παραγωγής που κόστισε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομία της Αθήνας, σε μια δύσκολη περίοδο.

Η ιστοσελίδα του Athens Film Office αποτελεί το κανάλι υποδοχής και διαχείρισης κάθε είδους αιτήματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και μέσω αυτής προβάλλονται όλες οι πληροφορίες για την ανάδειξη της Αθήνας ως κινηματογραφικού προορισμού.

  • «Η Αθήνα μπαίνει δυναμικά και οργανωμένα στο χώρο μίας βιομηχανίας που την έχουμε ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ. Και το κάνουμε με τη δημιουργία αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου που λέγεται Athens Film Office. Ένας μηχανισμός που ήδη έχει δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής, εν μέσω πανδημίας,  όχι μόνο για την προβολή της πόλης αλλά και για την αγορά της, την οικονομική ζωή της. Και που, με στοχευμένα βήματα, μας ανοίγει μία διαφορετική πόρτα παγκοσμίως» τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Το AFO συνεργάζεται με το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και το Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) με στόχο τη συν-διοργάνωση εκδηλώσεων καθώς και την προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών διεθνών παραγωγών στην Αθήνα. Τις επόμενες μέρες μάλιστα, το Athens Film Office θα υπογράψει Μνημόνια συνεργασίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, εγκαινιάζοντας δύο συνεργασίες στρατηγικής σημασίας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here