Ο Μάικλ Γκόουβ, ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, ανακοίνωσε χθες ότι αυτός και ο Μαρός Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν καταλήξει σε συμφωνία κατ’ αρχήν για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γκόουβ, ανακοίνωσε ότι

  • “υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία”.

Αυτό αφορά, πρωτίστως, τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας που θα εφαρμοστούν από το επόμενο έτος στο πλαίσιο του συμβιβαστικού σχεδίου – που θα υιοθετηθεί ως εναλλακτική λύση για το backstop και που θα αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά.

Αυτές οι ρυθμίσεις θα ισχύουν ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας. Αλλά το ίδιο το γεγονός ότι έχουν συμφωνηθεί αφαιρεί έναν από τους βασικούς τομείς διαφωνίας, και αυτό θα θεωρηθεί ως μια κίνηση που θα μπορούσε να κάνει μια εμπορική συμφωνία πιο πιθανή.

Στην ανακοίνωσή του, ο Γκόουβ επιβεβαίωσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση εγκαταλείπει τώρα τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά που θα υπονόμευαν τη συμφωνία απόσυρσης, καθώς και σχέδια σχετικών διατάξεων στο επικείμενο νομοσχέδιο φορολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here