Σε μια λαμπερή βραδιά στο Παρίσι οι πρωταθλητές πήραν τα τρόπαιά τους από τον πρόεδρο της FIA, Ζαν Τοντ.

Του Τάκη Πουρναράκη

Το αναμφισβήτητο γεγονός της βραδιάς ήταν η παρουσία του Λιούις Χάμιλτον που πήρε για 6η φορά το εμβληματικό τρόπαιο του παγκοσμίου πρωταθλητή FIA Formula 1. Πλέον υπολείπεται μόνο ένα πρωτάθλημα για να φτάσει τα επτά του Μ. Σουμάχερ. 

2019 FIA Prize Giving Gala

Ο Χάμιλτον πήρε φέτος 11 νίκες σε 21 αγώνες, όσες είχε πάρει και το 2018.  Επιπλέον οι βαθμοί που συγκέντρωσε μέσα στη χρονιά (413) αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. 

Ο εξάκις παγκόσμιος πρωταθλητής δήλωσε σχετικά: «Ήταν η καλύτερη χρονιά της καριέρας μου. Είμαι πραγματικά περήφανος με όσα έχουμε πετύχει ως ομάδα. Για 6η συνεχή χρονιά διατηρήσαμε τον τίτλο με υψηλή απόδοση, αυτό είναι εκπληκτικό. Ως οδηγός επίσης είμαι ικανοποιημένος από τη φετινή μου απόδοση. Ζήσαμε σπουδαίους αγώνες και είχαμε έντονη μάχη με τη Ferrari τα προηγούμενα χρόνια τώρα που μπαίνει στο παιχνίδι και 3η ομάδα γίνεται μεγαλύτερη η πρόκληση για όλους». 

2019 FIA Prize Giving Gala

Με τη συμβολή του Χάμιλτον η Mercedes διατήρησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών για 6η χρονιά. Ένα επίτευγμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της F1. Το 2019 η Mercedes πήρε 15 νίκες, 10pole και συγκέντρωσε 739 βαθμούς. 

Βραβεύτηκαν επίσης και οι πρωταθλητές όλων των υπολοίπων πρωταθλημάτων της FIA από τον Ότο Τάνακ του WRC έως τον Νικ ντε Βριες της Formula 2 που του χρόνο θα αγωνίζεται στη Formula E. Το ειδικό βραβείο της FIA δόθηκε στη Βιολέτα Μπάλκ για την προσφορά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μεταφορών και το έργο της για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. 

Όλοι δάκρυσαν όταν απονεμήθηκε το βραβείο Προσωπικότητας στο Νίκι Λάουντα που έφυγε φέτος από τη ζωή. 

Λαμπερή βραδιά με ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο Παρίσι, σε μια βραδιά για τους πιο γρήγορους οδηγούς στον πλανήτη στο Carrousel du Louvre. 

H χρονιά της Mercedes σε αριθμούς

382.789  αλλαγές ταχυτήτων
128.791  στροφές
7183  γύροι
696  από τους 1262 γύρους αγώνα επικεφαλής
32  βάθρα
22  εκκινήσεις από την πρώτη σειρά 
15  νίκες
10 pole