Τη μείωση των βασικών επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) ανακοίνωσε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, σε μια νέα προσπάθεια να προστατέψει την αμερικανική οικονομία από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Oμοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) δεν πήραν την απόφαση ομόφωνα. Επτά από τους 10 αξιωματούχους ψήφισαν υπέρ της μείωσης του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου στο εύρος του 1,75% – 2%.  Δύο αξιωματούχοι διαφοροποιήθηκαν, ψηφίζοντας υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων. Πλέον υπάρχει και τρίτη “αποστασία” ενός διοικητή που προτίμησε μια μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 0,5%.

Η  επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής

  • “θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων στοιχείων για τις οικονομικές προοπτικές και θα δράσεις κατά το πώς κρίνει κατάλληλο για να διατηρήσει την οικονομική μεγέθυνση

Χαρακτηριστικό της αμερικανικής οικονομίας:

  • Στην ανακοίνωση της FED υπογραμμίζεται ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν πολλά αλλά οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές έχουν εξασθενήσει.

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε αμέσως μέσω twitter την απόφαση του Κεντρικού του Τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ:

  • “Ο Τζέι Πάουελ και η Fed αποτυγχάνουν πάλι. Δεν έχουν «κότσια», δεν έχουν μυαλό, κανένα όραμα! Ένας απαίσιος επικοινωνιολόγος!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here