Με μικτά πρόσημα κινούνται οι αγορές της Ασίας μετά την -αναμενόμενη- αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve η οποία, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας αυτό το έτος, δεν ξεκαθάρισε αν θα προχωρήσει σε πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Η Fed ανακοίνωσε χθες την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ την ίδια στιγμή, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αυτό το έτος και το επόμενο.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων αυτό το έτος αν και σηματοδότησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι περισσότερες απ’ ό,τι είχε εκτιμήσει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι αποφάσεις της Fed οδήγησαν την κεντρική τράπεζα της Κίνας να αυξήσει κατά 0,05% το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο 2,55%, επιβαρύνοντας τις κινεζικές αγορές.

Το κλίμα στην Κίνα πλήττουν και οι εικασίες για κυρώσεις σε κινεζικά προϊόντα από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επιβολή μέτρων ύψους 60 δισ. δολ. στις εισαγωγές από την Κίνα, σε μία νέα κίνηση προστατευτισμού μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύεται σχεδόν 1% μετά τη χθεσινή αργία.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 0,6%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί 0,6%, ενώ ο Shenzhen σημειώνει πτώση 1%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κερδίζει 0,4%, Ο S&P/NZX50 της Νέας Ζηλανδίας σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της. Πτώση 0,2% σημειώνει εξάλλου ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν άλλες 17.500 θέσεις εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here