Του Πέτρου Στεριώτη*

Σε μία συγκυρία στην οποία η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Πληθωρισμό, οι τιμές στην Κίνα μειώθηκαν κατά -0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις (βλ. γράφημα 1).

Γράφημα 1: Σε αρνητικό έδαφος ο Πληθωρισμός στην Κίνα

Πηγές: Στατιστική Αρχή Κίνας και tradingeconomics

Τα αίτια του κινέζικου Αποπληθωρισμού

1) Η προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού μέσω της πολιτικής zeroCOVID, που «στοίχειωσε» ολόκληρες κινέζικες πόλεις για εβδομάδες, είχε παράπλευρες αρνητικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

2) Η επιβράδυνση του τομέα ακινήτων, με πολλά κατασκευαστικά έργα να έχουν μείνει ημιτελή και μεγάλους εργολάβους να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

3) Η επιβάρυνση του τραπεζικού τομέα λόγωεπισφαλών στεγαστικών και επιχειρηματικώνδανείων.

4) Η ανεργία των νέων 16 έως 24 ετών, που κατέγραψε ρεκόρ ακόμη και με βάση τα επίσημα στοιχεία.

5) Η πτώση των εξαγωγών κατά 15% σε ετήσια βάση.

Επιφυλακτικότητα για τη συνέχεια

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι -παραδοσιακά φειδωλοί στις δημόσιες εκτιμήσεις τους- χαρακτήρισαν την πτώση των τιμών από έτος σε έτος ως παροδική.

Δήλωσαν μάλιστα ότι ο αρνητικός πληθωρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε «φαινόμενα βάσης» (base effects),τα οποία σταδιακά θα εξασθενήσουν και ότι έτσι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σταδιακά θα ανακάμψει.

Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε ότι τα δεδομένα ενός και μόνο μήνα δεν συνιστούν τάση αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί για τη δυναμική της κινεζικής Οικονομίας.


Με δεδομένο το οικονομικό μοντέλο της χώρας, εφεξής πολλά θα εξαρτηθούν από τις δράσεις της κινεζικής κυβέρνησης για διέξοδο από την κρίση μέσω προγραμμάτων δημοσιονομικής επέκτασης και νομισματικής χαλάρωσης.

Επιπτώσεις του Αποπληθωρισμού

Σε περιβάλλον Αποπληθωρισμού, καθώς οι τιμέςαγαθών και υπηρεσιών υποχωρούν και η αγορά τους γίνεται φθηνότερη, οι καταναλωτές αρχικά τον βλέπουν με θετικό μάτι. Ωστόσο, αυτός έχει σοβαρές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, όπως δείχνει και το επίκαιρο παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οποία έχει διολισθήσει σε ένα «αποπληθωριστικό σπιράλ».

1) Οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν τα έσοδα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, κάτι που τις οδηγεί σελιγότερες επενδύσεις και προσλήψεις (υψηλότερη ανεργία).
2) Εάν οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν, ενδέχεται νααναβάλουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες. Η επακόλουθη επιβράδυνση της ζήτησης θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τιςαποπληθωριστικές πιέσεις της οικονομίας.
3) Σε περιόδους Αποπληθωρισμού, η σχετική αγοραστική δύναμη του χρήματος αυξάνεται. Κατά συνέπεια, η εξυπηρέτηση του χρέουςπου έχει συναφθεί με σταθερά επιτόκια που επικρατούσαν σε καθεστώς υψηλού Πληθωρισμού γίνεται πιο ακριβή.

Παγκόσμια επίδραση

Όντας η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική Οικονομία στον κόσμο, η Κίνα και τα προβλήματα της έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

Οι Κεφαλαιαγορές, αξιολογώντας την κατάσταση, έχουν «αφαιρέσει» πάνω από το ήμισυ της αποτίμησης του ETFiShares MSCI China, το οποίο «παρακολουθεί» ένα καλάθι μετοχών από την Κίνα (βλ. γράφημα 2).

Γράφημα 2: Το bear market του κινέζικου ETF

Πηγές: iShares και yahoo finance

Αποποίηση ευθύνης: Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας

* Ο Πέτρος Στεριώτης (steriop1@yahoo.gr) είναι διαχειριστής θεσμικού χαρτοφυλακίου. Κατέχει τις ανώτατες πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here