Μπορεί ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. να θεωρεί τον κεντρικό του τραπεζίτη “τρελό” η πλειοψηφία ωστόσο των ανώτατων αξιωματούχων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) θεωρούν ότι η πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστεί έως του σημείου που θα υπάρξουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας λόγω αύξησης του κόστους δανεισμού.

  • Αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι ένα βασικό επιτόκιο της τάξης του 3% θα ήταν ένα μακροπρόθεσμα “ουδέτερο” επίπεδο επιτοκίων, το οποίο δεν θα επιτάχυνε την ανάπτυξη, αλλά και δεν θα επιβράδυνε την οικονομία.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. της FED που δημοσιεύθηκαν χθες είναι αποκαλυπτικά: Ορισμένοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έκαναν λόγο για ανάγκη “μιας περιόδου περιοριστικής πολιτικής“, ενώ ένας αριθμός άλλων έκανε λόγο για “προσωρινή ανάγκη” περιοριστικών μέτρων στη νομισματική πολιτική.

Μόνον 2 από τα ανώτερα στελέχη της Federal Reserve, δήλωσαν αντίθετοι στην περιοριστική πολιτική, στον βαθμό που “δεν υπάρχουν στοιχεία υπερθέρμανσης της οικονομίας και αυξανόμενου πληθωρισμού”.

Από τα πρακτικά δεν συνάγεται ποιο είναι το ποσοστιαίο όριο άνω του οποίου οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι θα υπάρξουν φαινόμενα επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου υπερψηφίστηκε η αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed στα επίπεδα του 2% έως 2,25%, ενώ συμφωνήθηκε σταδιακή αύξησή του, γεγονός που προλειαίνει το έδαφος για μια νέα αύξηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here