Οι σημαντικές αλλαγές στα επιχειρηματικά δρώμενα, οι οποίες συντελούνται από τη λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων και τις επενδύσεις στην καινοτομία απασχόλησαν το “Euro-FEM Business Angels Forum”, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακώς από το ΒΕΠ και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Περισσότεροι από 40 ομιλητές αλλά και εκατοντάδες σύνεδροι απέδειξαν με τη συμμετοχή τους ότι η αγορά είναι έτοιμη, μετά την παρέλευση της υγειονομικής κρίσης, να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή διαδρομή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ε.Ε.

H ισχυρή παρουσία θεσμικών παραγόντων στη διοργάνωση του “Euro-FEM Business Angels Forum” και η αναγνώριση των προσπαθειών που κάνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς για τις επιχειρήσεις, αλλά και ειδικότερα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, επιβεβαιώθηκε με το μήνυμα παρότρυνσης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο “Elevate Greece” για την ενίσχυση, την ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού συστήματος καινοτομίας.

Το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Πρωθυπουργού μεταδόθηκε μέσω της ομιλίας που απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας με την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά σε επιχειρηματικό κοινό από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία ένα εργαλείο που εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις τεχνογνωσία και πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα καινοτομίας.

«Πολιτεία Καινοτομίας» ο Πειραιάς

Ο κ. Δήμας ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας της «Πολιτείας Καινοτομίας» στο παλαιό εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. επί της Αθηνών – Πειραιώς 62 στον Πειραιά, μια από τις πιο φιλόδοξες επενδυτικές ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης από την οποία θα στεγαστούν με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί (spin-off), καθώς και ερευνητές. Στόχος είναι να καταστεί η «Πολιτεία Καινοτομίας» σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μάλιστα ανήγγειλε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε Επενδυτικούς Αγγέλους (Business Angels) που θα επενδύσουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, σημειώνοντας ότι το 50% της επένδυσης εκπίπτει το φορολογητέου εισοδήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης παρουσίασε το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels co-investment fund) και υπογράμμισε, κατά την παρέμβασή του, τη βούληση να αναπτυχθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υποστηριχθούν καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να επιτευχθεί καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση είτε μέσω του τραπεζικού συστήματος, είτε μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Την έμφαση που δίνει η Γενική Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας στη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα ανέλυσε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας κ. Αθανάσιος Κυριαζής μιλώντας για το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ» μέσω του οποίου προάγεται η βιομηχανική έρευνα, η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από επιχειρήσεις, καθώς και τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς σε σύγχρονα θεματικά πεδία. Επεσήμανε τη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν clusters ενώ βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης ο διαγωνισμός για τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers). Ο κ. Κυριαζής ανακοίνωσε μάλιστα ότι όπως θα εγκατασταθεί η «Πολιτεία Καινοτομίας» στον Πειραιά αναμένεται μέσω του “ThessInTech” να συσταθεί ανάλογος μηχανισμός στήριξης της Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.

Κέντρο Καινοτομίας στο κουφάρι της παλιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ

Τα ισχυρά κίνητρα για Έρευνα-Ανάπτυξη και νέος ρόλος της ΧΡΩΠΕΙ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ