Από μόνος του ο τίτλος είναι σχήμα οξύμωρο διότι αν έχεις εργαζόμενους που τους κάνεις εκατομμυριούχους, η πιθανότητα να μην θέλουν μετά να εργαστούν στην εταιρεία εκτοξεύεται συντριπτικά.

Πως όμως συνέβη κάτι τέτοιο; Και γιατί μια εταιρεία να δώσει αυτή την δυνατότητα στουςεργαζόμενους της;

Η ιστορία ξεκινάει με την είσοδο της Νοτιο-Κορεάτικης φαρμακευτικής, SK Biopharmaceuticals, θυγατρικής ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, του SK Group, στο χρηματιστήριο.

Στη Νότια Κορέα που οι millennials δίνουν μάχη για να σταθούν στη δύσκολη αγορά εργασίας, το να αποκτήσει κάποιος πολλά χρήματα, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι εύκολο

Κατά τη δημόσια προσφορά του Ιουλίου, 207 εργαζόμενοι έλαβαν μετοχές αξίας περίπου 119,9 δισεκατομμυρίων γουόν (105 εκατομμύρια δολάρια). Εάν το ποσό αυτό διαιρεθεί ισομερώς, αυτό σημαίνει ότι καθένας έλαβε περίπου 11.820 μετοχές – τώρα ισοδυναμούν με 1,5 εκατομμύρια δολάρια μετά την θεαματική άνοδο της μετοχής. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, οι μετοχές αυτές δεν μπορούν να πουληθούν για ένα χρόνο από την δημόσια προσφορά και έπειτα, αλλά ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για όσους παραιτούνται. Κάποιοι από αυτούς το έκαναν αμέσως, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει τον αριθμό των μετοχών που έλαβε κάθε υπάλληλος και πόσοι από αυτούς παραιτήθηκαν.

Χάσμα πλούτου και ευκαιρίες για οικονομική ανέλιξη

Οι οικογενειακοί όμιλοι της Νότιας Κορέας -γνωστοί ως chaebols– συχνά κατηγορούνται για το αυξανόμενο χάσμα πλούτου στη χώρα, λόγω της συντριπτικής τους κυριαρχίας στις βιομηχανίες και της μεταφοράς αυτής της εξουσίας από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, όσοι εργάζονται για εταιρείες που σχεδιάζουν να διαθέσουν μετοχές στο κοινό, μπορούν να βρουν έναν τρόπο ανόδου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της χώρας, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν προνομιακά έως και το 20% των μετοχών που εκδίδονται στην αρχική δημόσια προσφορά.

Ενώ οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) συνήθως δεν φέρνουν τεράστια κέρδη στους εργαζόμενους στην Κορέα – σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, όπου οι εταιρείες εισέρχονται στο χρηματιστήριο με υψηλές αποτιμήσεις και μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες εκατομμυριούχους σε μια νύχτα – η υπόθεση της SK Biopharmaceuticals ήταν διαφορετική για δύο λόγους:

  • O αριθμός των εργαζόμενων στο πρόγραμμα απόκτησης μετοχών ήταν σχετικά μικρός και η εισαγωγή των μετοχών αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει φέτος το ενδιαφέρον σε εταιρείες βιοτεχνολογίας.
  • Η αρχική δημόσια προσφορά, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 959,3 δισεκατομμύρια γουόν, ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια και οι μετοχές της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν στο ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ