Νέα έρευνα για την παραοικονομία στο χώρο της υγείας δείχνει πως παρά την οικονομική κρίση, το φακελάκι ζει και βασιλεύει. Η έρευνα που έγινε σε περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά έδειξε ότι οι ασθενείς αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη στο 60% των περιστατικών!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4218 νοικοκυριών από το Νοέμβριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017 και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Health Policy.

Τη μελέτη εκπόνησε ομάδα επιστημόνων, στην οποία πήραν μέρος οι κ.κ. Theodoros V.Giannouchos και Leanne Fawkes, από τη σχολή δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας, Αθανάσιος Βοζίκης και Παρασκευή Κουφοπούλου από το πανεπιστήμιο Πειραιά, και Κυριάκος Σουλιώτης από το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι ερευνητές ανάλυσαν τα περιστατικά υγειονομικής περίθαλψης από όλα τα μέλη του νοικοκυριού τους τελευταίους 4 μήνες. Συνολικά, 3.494 περιστατικά υγειονομικής περίθαλψης αναφέρθηκαν από 3.183 εκπροσώπους νοικοκυριών. Τα κυριότερα ευρήματα ήταν τα εξής:

  • Στο 63% των περιπτώσεων καταβλήθηκε άτυπη πληρωμή.
  • Η μέση τιμή της επιπλέον πληρωμής ήταν 150 ευρώ.
  • Στο 30% των περιπτώσεων η πληρωμή ζητήθηκε από τον ίδιο τον πάροχο.

Οι άτυπες πληρωμές αφορούσαν κυρίως νοσοκομειακές υπηρεσίες και έκτακτες ανάγκες. Επίσης, αφορούσαν κυρίως παρόχους με υψηλή φήμη και περιπτώσεις, στις οποίες υπήρχε έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την περίπτωση ακτινοθεραπειών σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι λόγω λίστας αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία, οδηγούνται σε ιδιωτικές κλινικές και αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ υποτίθεται ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει πλήρως το κόστος.

Πηγή: virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here