Τους τελευταίους μήνες, η πλειονότητα της ειδησεογραφίας για την πανδημία επικεντρώθηκε στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Δύο περιοχές που συζητήθηκαν λιγότερο ήταν η Νότια Αμερική και η Αφρική. Η Νότια Αμερική σημείωσε σταθερή αύξηση των κρουσμάτων από την πρώτη φορά που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Η Αφρική είχε τις δικές της μοναδικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Ωστόσο, δεδομένου του σημαντικού πληθυσμού και των δύο αυτών ηπείρων, αξίζει μια βαθύτερη ματιά στις καταστάσεις τους.

Όπως γράφει ο κ. Sai Balasubramanian στο Forbes

Νότια Αμερική

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η Νότια Αμερική είναι το «νέο επίκεντρο» για τον κορωνοϊό, ειδικά με τη Βραζιλία να είναι η πιο σοβαρή περίπτωση με σχεδόν 300.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αλλά το σύνολο της Νότιας Αμερικής είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Η ήπειρος έχει πληθυσμό άνω των 400 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ελλείψεις τόσο του προσωπικού όσο και του νοσοκομειακού εξοπλισμού μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νοσοκομεία στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας έχουν φτάσει το 90% σε πληρότητα και οι αυτόχθονες άνθρωποι σε περισσότερες αγροτικές περιοχές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε πόρους υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά όπως και με οποιαδήποτε άλλη περιοχή, οι χώρες της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζουν μια σκληρή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της διατήρησης της οικονομίας ανοικτής έναντι της μείωσης της εξάπλωσης του ιού. Αυτή η ισορροπία δεν έγινε ευκολότερη από την πρόσφατη συντριβή στην αγορά πετρελαίου, η οποία επηρέασε σημαντικά τις χώρες της Νότιας Αμερικής, που εξαρτώνται από τη βιομηχανία πετρελαίου. Δεδομένης της ήδη εύθραυστης οικονομίας της περιοχής, οι ειδικοί εκτιμούν ότι χώρες που πλήττονται τόσο από τον ιό όσο και από τη συντριβή του πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Επομένως, οι ηγέτες σε αυτήν την περιοχή έχουν πολλές σκληρές προκλήσεις μπροστά τους.

Aφρική

Ο COVID-19 είχε πολύπλοκο αντίκτυπο στην Αφρική. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι σχεδόν ένα τέταρτο δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον ιό στην αφρικανική ήπειρο, δεδομένου του τεράστιου πληθυσμού του. Ωστόσο, η εξάπλωση και ο αντίκτυπος του ιού είχε βραδύτερο ρυθμό από ό, τι σε άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έγκαιρα μέτρα περιορισμού πολλών Αφρικανών ηγετών και στη δέσμευσή τους να κλείσουν γρήγορα τα σύνορα. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι «το 60% των 1,25 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Αφρικής είναι κάτω των 25 ετών – ο νεότερος πληθυσμός στον κόσμο». Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό, τα δημογραφικά στοιχεία της Αφρικής μπορεί να αποτελούν βασική πτυχή για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στην ήπειρο. Ωστόσο, απαιτείται ακόμη προσοχή, καθώς η Αφρική βρίσκεται σε ίσο κίνδυνο με τον υπόλοιπο κόσμο να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, η Αφρική έχει πολλούς αγροτικούς πληθυσμούς και φιλοξενεί πάνω από το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού προσφύγων. Και οι δύο αυτές ομάδες ενδέχεται να μην έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες δοκιμών ή θεραπείας, πόσο μάλλον ρουτίνας υγειονομικής περίθαλψης, θέτοντας υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here