Το δρόμο του Αλόνσο ακολουθεί το Ισπανικό GP, τη θέση της Banco Santander παίρνει η Heineken και ναι ο Φερστάπεν πουλάει περισσότερο από το Σάινθ.

Του Τάκη Πουρναράκη

Μόλις ανακοινώθηκε επίσημα ότι το 2020 θα έχουμε στο πρόγραμμα της F1, Ολλανδικό GP. Η τελευταία φορά που είχαμε αγώνα στην Ολλανδία ήταν το 1985 με νικητή το Νίκι Λάουντα (McLaren). Τότε είχε γίνει στην πίστα του Ζάντβουρτ, πρόκειται για το παραθαλάσσιο θέρετρο των Ολλανδών. Στην ίδια εγκατάσταση θα γίνει και ο αγώνας το 2020. Το πρόγραμμα της νέας χρονιάς θα έχει και πάλι 21 αγώνες με δυο νέες προσθήκες: Ολλανδία, Βιετνάμ. Ποιοι φεύγουν λοιπόν; Πιθανότατα Μεξικό, Ισπανία.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ότι η Ισπανία χάνει τον αγώνα της, αλλά αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Η πίστα στη Βαρκελώνη φτιάχτηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων και το Ισπανικό GP λειτούργησε ως κράχτης για να αξιοποιηθούν οι Ολυμπιακές υποδομές της πόλης. Όταν αυτό άρχισε να φθίνει οι Ισπανικές εταιρείες επένδυσαν στο μύθο του Αλόνσο, με την Banco Santander να δίνει γη και ύδωρ ώστε να χτιστεί το λαϊκό αφήγημα. Η αποχώρηση της Ισπανικής τράπεζας με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ προάγγελος της αποχώρησης του Αλόνσο η οποία νομοτελειακά θα έφερνε και την απώλεια του Ισπανικού GP. Οι Καταλάνοι πήγαιναν στο GP για τον Αλόνσο!

Με αφετηρία τα εσωτερικά θέματα των Ισπανών και το προβληματικό επιχειρηματικό μοντέλο που πλαισιώνει την σχέση του εκάστοτε οργανωτή με τη F1, το GP της Καταλονίας χάνει ετησίως ως διοργάνωση περίπου 5 εκ. ευρώ. Για όσους απορούν μια ματιά στις άδειες κερκίδες του Κυριακάτικου αγώνα δίνει την απάντηση. Η F1 όμως χρειάζεται την Ευρώπη γιατί καλά είναι τα λεφτά των Αζέρων και των Βιετναμέζων αλλά ζωηρώς αμφιβάλλω ότι η κουλτούρα του motorsport έχει απήχηση σ’ αυτές τις χώρες. Οπότε Ολλανδία για δυο λόγους: Η Ολλανδική Heineken είναι εκ των βασικών υποστηρικτών του πρωταθλήματος και ο Μαξ Φερστάπεν το νέο μεγάλο όνομα. Προφανώς το Ολλανδικό GP θα έχει τίτλο: Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της κοινοπραξίας SportVibes, TIG Sports, Circuit Zandvoort που λειτουργεί υπό την επωνυμία Dutch Grand Prix και της F1 και έχει τουλάχιστον τριετή διάρκεια.

Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν, μόνο τα χρώματα και τα πρόσωπα αλλάζουν, ναι; Κέρνα μια μπύρα και θα σου πω κι άλλη ιστορία με ή χωρίς τράπεζα… εεε συγνώμη δράκο!

Ο Φερστάπεν με τον Γκασλί συζητούν για το επικείμενο Ολλανδικό GP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here