Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε την έγκρισή του για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας -υπό όρους- για το εμβόλιο της AstraZeneca με στόχο την πρόληψη της νόσου COVID-19, σε άτομα ηλικίας από 18 ετών.
Είναι το 3ο εμβόλιο που έχει συστήσει ο EMA προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επιτροπή Φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA αξιολόγησε διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και συνέστησε με συναίνεση την επίσημη άδεια κυκλοφορίας υπό όρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό θα εξασφαλίσει στους πολίτες της ΕΕ ότι το εμβόλιο πληροί τα πρότυπα της ΕΕ και διασφαλίζει τους ελέγχους και τις υποχρεώσεις για την υποστήριξη εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.

  • «Με αυτήν την τρίτη θετική γνώμη, έχουμε επεκτείνει περαιτέρω το οπλοστάσιο των εμβολίων που διατίθενται στα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ για την καταπολέμηση της πανδημίας και την προστασία των πολιτών τους», δήλωσε η Έμερ Κουκ, Εκτελεστική Διευθύντρια του EMA.
  • «Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, αξιολoγήσαμε αυστηρά αυτό το εμβόλιο και η επιστημονική βάση του έργου μας στηρίζει τη σταθερή δέσμευσή μας για προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ».

Ο ΕΜΑ προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα σε άτομα άνω των 55 ετών για να δώσουν μια εικόνα για το πόσο καλά θα λειτουργεί το εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα.

Ωστόσο, αναμένεται προστασία, δεδομένου ότι παρατηρείται ανοσοαπόκριση και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Το εμβόλιο της  AstraZeneca χορηγείται ως δύο δόσεις στον βραχίονα, η δεύτερη μεταξύ 4 έως 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. 
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος και η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ρίγη, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία.
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται καθώς χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here