Κυριολεκτικά στο παρά 1’ ή στο και 5’ σύμφωνα με άλλους και με μία βεβιασμένη απόφαση, η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ανακοίνωσε χθες την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου τεύτλων.

Οι τιμές παραλαβής αποφασίστηκε να διατηρηθούν τελικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς ουδείς παραγωγός δεν συζητούσε το ενδεχόμενο να σπείρει, εάν η ΕΒΖ προχωρούσε σε μείωση τιμών. Παράλληλα, η εταιρεία επιπρόσθετα παρέχει έκπτωση 50% στο κόστος του σπόρου και καλεί τους τευτλοπαραγωγούς να στηρίξουν την προσπάθειά της.

Και πάλι ωστόσο και σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην χθεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΕΒΖ, πολλοί είναι εκείνοι που είτε δεν θα σπείρουν, είτε θα καλλιεργήσουν μικρότερες εκτάσεις σε σχέση με πέρυσι.

Ο λόγος; Θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ αργά για να ξεκινήσουν σπορά -η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί- και δεν θέλουν να μπουν σε νέες περιπέτειες αποπληρωμής, δεδομένου και του ρευστού και αβέβαιου μέλλοντος της ΕΒΖ.

Εντός του επόμενου δεκαημέρου λοιπόν, εάν βοηθήσει ο καιρός, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σπορά, που με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι δύσκολα θα ξεπεράσει τα 20.000 στρέμματα, με τους απαισιόδοξους να κάνουν λόγο για 15.000 και τους αισιόδοξους για 30.000 στρέμματα.

Εν τω μεταξύ, δύο συνεργεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, ένα στο εργοστάσιο Πλατέος και ένα στις Σέρρες, συνεχίζουν την παραλαβή των αιτήσεων από την πλευρά των τευτλοπαραγωγών, ώστε να μπορέσουν να εξοφληθούν μέσω της Τράπεζας. Εκτιμάται ότι την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η διαδικασία σε Λάρισα και Ορεστιάδα.

Τονίσθηκε από τη Συνεταιριστική ότι οι αγρότες, για να εγγραφούν μέλη οπότε και δικαιούνται να πάρουν τα χρήματά τους υπό μορφή δανείου, πρέπει να αγοράσουν μία μερίδα υποχρεωτικά -που στοιχίζει 30 ευρώ- ή και περισσότερες εάν το επιθυμούν.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος του μηνός θα διαφανεί η δυνατότητα επιτυχίας του εγχειρήματος της σποράς, το οποίο αποσκοπεί στο να αποτρέψει την περαιτέρω απαξίωση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας, εν’ όψει της αναζήτησης αγοραστή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ