Δεν εξόφλησε η Evergrande ούτε κατά την περίοδο χάριτος 30 ημερών για χρέος 82,5 εκ. ευρώ και οι αναλυτές πιθανολογούν πως έχουμε την πρώτη αθέτηση πληρωμών και χρεωκοπία του κινεζικού κολοσσού του real estate.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται άτομα με γνώση επί του θέματος, η μη καταβολή ύψους 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να συνιστά την πρώτη αθέτηση σε οικονομική υποχρέωση της εταιρείας για ομόλογο σε διεθνείς αγορές.

Αυτή η αθέτηση πληρωμών που καταγράφηκε τη Δευτέρα, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα χρέη της εταιρίας και πολλαπλές αθετήσεις- χρεωκοπίες. Το λεγόμενο «cross-default» που μπορεί να συμβεί με όλα τα ομόλογα της εταιρείας συνολικού ύψους 19 δις δολαρίων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές εφόσον οι πιστωτές απαιτήσουν την άμεση εξόφλησή τους.

Το γεγονός μπορεί να φέρει την Evergrande αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να καταστεί η κινεζική εταιρεία με τη μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της Κίνας, ενώ ενδεχόμενη χρεοκοπία της, για ένα συγκριτικά μικρό ποσό, είναι ικανό να χρεωκοπήσει την εταιρία και ταυτόχρονα να προκαλέσει μεγάλη κρίση στον κλάδο ακινήτων της Κίνας και αλλού από πιστωτές που θα κινδυνεύσουν να χάσουν χρήματά τους.

Βεαίως οι Αρχές στη βοήθεια των οποίων προσέφυγε η εταιρία, καθησύχασαν τους επενδυτές, ότι μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης.

Τα τελευταία δημοσιεύματα, αναφέρουν πως η μετοχή της Evergrande σημειώνει μεγάλη πτώση και σήμερα ενώ χθες είχε χάσει περίπου 20% της αξίας της.

Η κινεζική εταιρεία αντέδρασε και δήλωσε ότι είχε συστήσει μια επιτροπή με αξιωματούχους από κρατικούς οργανισμούς, προκειμένου να βοηθήσουν στον «μετριασμό και την εξάλειψη των μελλοντικών κινδύνων».

Η δήλωση αυτή ήρθε, αφού είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι πιστωτές της είχαν απαιτήσει από την Evergrande 260 εκατ. δολάρια και ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την εξόφληση του χρέους. Μετά τις ανακοινώσεις αυτές οι αρχές κάλεσαν τον πρόεδρό της και καθησύχασαν τις αγορές ότι θα μπορούσε να περιοριστεί ο ευρύτερος κίνδυνος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here