Δεν θα είναι εύκολο το ματς της Πέμπτης στην Φρανκφούρτη.
“Περιστέρια” και “Γεράκια” θα συγκρουστούν με αντικείμενο τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές χρήματος.
- Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν, οι αγορές νευρικές, έχουν επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα των συσχετισμών της επόμενης Πέμπτης.
Οι διαφωνίες έχουν ενταθεί με αφορμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (2,2%) της ευρωζώνης και το θέμα συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας.
Το γεγονός, πως έχει προηγηθεί η αμφίσημη τοποθέτηση του επικεφαλής της Αμερικανικής Fed, Jerome Powell διευκολύνει σημαντικά την ομόλογο του, στην ECB, Christine Lagarde να κινηθεί σε ανάλογο ρυθμό.
Μία “ήξεις-αφήξεις” τοποθέτηση της Γαλλίδας, προσεκτικά διατυπωμένη και προφανώς συνεκτιμώντας τα προβλήματα του προκατόχου (και μέντορα της) Mario Draghi, την ρευστότητα που επικρατεί στο “υγειονομικό”, τον ασθενή ρυθμό ανάπτυξης του “καλού” πληθωρισμού θα αρέσει στις αγορές.
Διαφωνίες, ωστόσο, εκφράζονται και μεταξύ επενδυτικών οίκων, παραγόντων της αγοράς ως προς τον χρησμό της Πέμπτης.
- Ενδεικτική, όπως σημείωνε το “Β” (στις 3/9) η διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ Moody’s– δεν βλέπει την Κεντρική Τράπεζα να “φρενάρει” τις αγορές ομολόγων- και Bloomberg που προεξοφλεί euro-tapering.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ECB θα αρχίσει να επιβραδύνει ρυθμό αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) το 4o τρίμηνο του 2021 και ενδέχεται να μην εξαντλήσει ολόκληρο το πρόγραμμα ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ πριν το τέλος του επόμενου έτους..
Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τον ρυθμό αγοράς από 80 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα τον Σεπτέμβριο σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο, σημείωσαν.
Η απόφαση για τερματισμό του προγράμματος που έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Μάρτιο του 2022, αναμένεται αναμένεται στο τέλος του χρόνου.