Έξι λόγους για τους οποίους το ΧΑ έχει ισχυρότερο σενάριο από τις άλλες αγορές και μπορεί να σημειώσει άνοδο επισημαίνει η Eurobank Equities, αν και σημειώνει ότι βραχυπρόθεσμα το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί ισχυρές αποδόσεις.

Βλέπει ωστόσο ότι οποιαδήποτε διόρθωση θα πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρει ένα σημαντικό σημείο εισόδου δεδομένης της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος η οποία μένει να αποτιμηθεί.

Η χρηματιστηριακή είναι επίσης θετική για το 2022, καθώς το risk premium των μετοχών αναμένεται να μειωθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχυθεί.

Από την άλλη πλευρά, η δυναμική των εταιρικών κερδών φαίνεται ισχυρή (ανοδικές αναθεωρήσεις μετά το δεύτερο τρίμηνο), ενώ οι αποτιμήσεις είναι αρκετά ελκυστικές (περίπου 7% πριμ κινδύνου ενσωματωμένο στις χρηματοοικονομικές εταιρείες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών) και οι ελληνικές μετοχές δεν έχουν ακόμη επιστρέψει πλήρως από τις απώλειές τους λόγω Covid-19 (δείκτης αναφοράς -3% έναντι των επιπέδων του Φεβρουαρίου 2020, μη χρηματοπιστωτικές μετοχές -2%).

Οι έξι λόγοι για το ανοδικό σενάριο

Παρά τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα γύρω από τη μετάλλαξη Δέλτα, η επενδυτική υπόθεση για τις ελληνικές μετοχές -έναντι έναντι των διεθνών αγορών- παραμένει αρκετά ελκυστική, λέει η Eurobank Equities:

1)Η ελληνική οικονομία βιώνει ισχυρότερη οικονομική δυναμική από την ΕΕ (ΑΕΠ β’ τριμήνου +16% έναντι 13% για την ΕΕ).

2)Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις (30 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί από τον Μάρτιο του 2020) είναι πιθανό να στηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα.

3)Οι δείκτες PMI και οικονομικού κλίματος φαίνονται  πιο ισχυροί από ότι στην Ευρώπη.

*Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στις αρχές του κύκλου και όχι στο μέσο του κύκλου.

*Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, με έκπτωση 30%-35% έναντι των αντίστοιχων μετοχών στην Ευρώπη.

*Η εγχώρια οικονομία θα ενισχυθεί περαιτέρω από την εισροή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης  (31 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-26, για την κινητοποίηση συνολικών πόρων ύψους 57,5 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 31% του ΑΕΠ προ της πανδημίας ).

Ποιες μετοχές επιλέγει

Με την επενδυτική της στρατηγική η Eurobank Equities, συστήνει μια ισορροπημένη έκθεση στο σύνολο των ελληνικών μετοχών, εστιάζοντας σε stories με καταλύτες (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), ισχυρή στήριξη αποδόσεων (ΟΠΑΠ) και ισχυρό μομέντουμ κερδοφορίας (Μυτιληναίος).

Η χρηματιστηριακή υπολογίζει τους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) με τα φετινά κέρδη σε 12,7 για τον Μυτιληναίο 3,9 για την Εθνική, 17,6 για τη ΔΕΗ και 15,3 για τον ΟΠΑΠ.

Για του χρόνου βλέπει τη ΔΕΗ με μονοψήφιο 8,8, το Μυτιληναίο με 10,8 την Εθνική με 5,2 και τον ΟΠΑΠ με 11,8.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here