Το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων που έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου παρουσίασε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup εξηγώντας ότι αποσκοπεί στην υποστήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών που έχουν πάρει  δάνεια με προσημείωση της πρώτης τους στέγης κι έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι:

  1. να προλάβει ενδεχόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  2. να λειτουργήσει ως μηχανισμός εκτόνωσης των πιέσεων που θα προκαλέσει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα ή έως τις αρχές Ιουλίου και αφού πρώτα εγκριθεί στις λεπτομέρειες του από τους εκπροσώπους των δανειστών (κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ) στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας .

  • Προβλεπόμενη ισχύς του προγράμματος είναι από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

To Κράτος θα επιδοτεί ένα μέρος των μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων για όλους τους δικαιούχους δανειολήπτες, ενήμερους και υπερήμερους.

Δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης είναι δανειολήπτες με αυστηρά και συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ ταυτόχρονα θα αξιολογείται και η απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Ορόσημο για την υπαγωγή των δανείων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των δόσεων είναι η 29η Φεβρουαρίου του 2020.

  • Τα δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι 29/2/2020 θα μπορούν να υπαχθούν σε αυτό.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών ως τις 29/2/2020 αλλά και για αυτά που έχουν οφειλές άνω των 90 ημερών.

Σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές εκτιμήσεις επιλέξιμοι για την επιδότηση δόσεων δανείων θεωρούνται περίπου 300.000 δανειολήπτες με δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ.

Για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα αναμένεται να είναι ίδια με του υφιστάμενου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

  • Η αξία της κύριας κατοικίας τους δεν θα ξεπερνά τις 250.000 ευρώ,
  • Η συνολική αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας δεν θα υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ
  • Το οικογενειακό εισόδημα θα είναι 12.500 ευρώ ετησίως (προσαυξανόμενο κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος)
  • Η συνολική αξία χρηματικών των καταθέσεων τους δεν θα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι συνεπείς δανειολήπτες να στηριχτούν ακόμη περισσότερο και τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους κριτήρια να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα.

Το ποσοστό επιδότησης της δανειακής δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες θα είναι στο 90% και θα βαίνει μειούμενο ανά 3 μήνες μέχρι τη λήξη του προγράμματος,  στο τέλος του 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here