Στην Βain Capital θα καταλήξει εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα το ICON Project της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα πακέτο ύψους 1,5 δις Eυρώ το οποίο περιλαμβάνει 7.300 δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις που αφορούν περίπου 1.500 επιχειρήσεις.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Εθνική Τράπεζα είχε λάβει δύο δεσμευτικές προσφορές για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο από την Bain και την Fortress, οι οποίες είχαν κριθεί από τη διοίκηση της Τράπεζας ικανοποιητικές.

Απο την αξιολόγηση των δύο προσφορών η πιο συμφέρουσα για την Τράπεζα -σύμφωνα μεε αξιόπιστες πληροφορίες- φέρεται να είναι αυτή της Bain Capital.

Τα 7.300 δάνεια έχουν ως εξασφάλιση 6.000 προσημειωμένα ή ενεχυριασμένα ακίνητα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είναι εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια) αποτιμούνται από την τράπεζα στα 800 εκατ. ευρώ.

Με βάση γεωγραφικά κριτήρια, το περίπου 30% των προσημειωμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα και ένα άλλο 23% στη Μακεδονία.

  • Το πρόβλημα με τη διαχείριση των συγκεκριμένων “κόκκινων δανείων” βρίσκεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που είχαν λάβει τα δάνεια αυτά έχουν πλέον διακόψει τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι το project Jupiter της Alpha Bank το οποιο αποτελείτο και αυτό από ενυπόθηκα δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ύψους 1,2 δις Ευρω, είχε πωληθεί στο Apollo έναντι 300 εκατ.ευρω. Τη διαχείριση αυτών των δανείων έχει ήδη αναλάβει η Cepal.

To project Symbol της Εθνικής Τραπεζας  αφορούσε και αυτό ενυπόθηκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αξίας 1.6 δισ Ευρώ είχε πωληθεί στη Εlliott-Centerbridge έναντι μόλις 250 εκατ.ευρω. Η διαχείριση και αυτών των δανείων ανατέθηκε στη Cepal.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ