Γράφει η «ξενοδόχος»

Σαν ταινία. Κάπως έτσι σχολιάζουν οι τουριστικοί φορείς τις εξελίξεις που δεν παύουν να είναι καταιγιστικές καθημερινά λόγω του κορωνοϊού με τον κλάδο, πανευρωπαϊκά, να δέχεται ένα ακόμη χτύπημα χθες μετά τις ανακοινώσεις Τράμπ ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος,

  • «μετά και τις αποφάσεις των ΗΠΑ, η κατάσταση με τον κορωνοϊό έχει πάρει δραματικές διαστάσεις».

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η  απόφαση για την αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για 30 ημέρες, επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον τουριστικό τομέα.

  • “Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, συνιστάται ψυχραιμία, σοβαρότητα, υπομονή και απόλυτη συμμόρφωση με τις οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές».

Αν και η Ελλάδα υφίσταται μικρότερες απώλειες σε σύγκριση με άλλες κατά πολύ μεγαλύτερες της Ευρωπαϊκές αγορές, το πλήγμα, τηρουμένων των αναλογιών και με τα δεδομένα του μεγέθους της, είναι ισχυρό.

  • Πολλαπλώς ισχυρότερο είναι το πλήγμα συνολικά για τον κλάδο των αερομεταφορών και τον ευρωπαϊκό τουρισμό, δημιουργώντας ακόμη χειρότερο κλίμα σε όλα τα επίπεδα και δημιουργώντας μεγάλους κλυδωνισμούς όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο.
  • Για τη χώρα μας, που διανύει τώρα τη χαμηλή σεζόν, η Emirates είναι η μοναδική εταιρεία στο Ελ. Βενιζέλος που εξυπηρετεί απευθείας τη σύνδεση Αθήνας- Νέας Υόρκης μέσα από το δρομολόγιο Ντουμπάι- Αθήνα- Νέα Υόρκη, το οποίο μάλιστα θεωρείται, από όταν ξεκίνησε το 2017, από τα πλέον επιτυχημένα για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με πολύ υψηλές πληρότητες.
  • Από την έναρξη της θερινής σεζόν και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι προστίθενται οι συνδέσεις και άλλων εταιρειών με απευθείας πτήσεις προς ΗΠΑ όπως αυτά των Delta Airlines, United, Norwegian. 

Όσον αφορά τα νούμερα, συνολικά το 2019, η χώρα μας δέχθηκε  1,18 εκατ. ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, με μία αύξηση της τάξεως του 7,4% έναντι του 2018, ενώ άνοδο κατά +14,2% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 1,19 δισ. ευρώ.

Η αμερικανική αγορά θεωρείται από τις πολλά υποσχόμενες αν ληφθεί υπόψη ότι μία τετραετία νωρίτερα, το 2016 οι Αμερικανοί επισκέπτες ξεπέρασαν του 779 χιλιάδες ….

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here