Την Ενεργειακή Βίβλο παρουσίασε, για τρίτη διαδοχική χρονιά, η Εθνική Τράπεζα.
Στόχος είναι να συμβάλλει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου καθώς επίσης στον μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη της σχετικής αγοράς την οποία έχει ήδη χρηματοδοτήσει με συνολική έκθεση που φτάνει σχεδόν τα 5 δισ ευρώ.
- Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της Βίβλου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στον ρόλο που ήδη διαδραμάτιζε ο ενεργειακός τομέας στην ευρύτερη περιοχή μας καθώς και στον σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο τεχνολογικών και φιλικών πρας το φυσικό περιβάλλον επενδύσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας…
Σχετικά με την παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στις σχετικές χρηματοδοτήσεις ο κ Μυλωνάς τόνισε ότι η τράπεζα έχει με διαφορά το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια ΑΠΕ.
Τα έργα ΑΠΕ εκτός από παραδοσιακές πηγές όπως αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιούν και τις πλέον καινοτόμες πηγές όπως υβριδικές FSRU και CCGT προσθέτοντας ότι η Εθνική εκτός από χρηματοδοτήσεις παρέχει ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών εκκαθάρισης συναλλαγών και OTC συναλλαγών στηρίζοντας και τα πιο πολύπλοκα ενεργειακά έργα.
Στην ίδια παρουσίαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας υπογράμμισε ότι η φετινή Ενεργειακή Βίβλος πέραν ενός πολύ χρήσιμου εργαλείου μελέτης και τεκμηριωμένης καταγραφής των εξελίξεων σε όλο το φάσμα του ενεργειακού κλάδου στη χώρα μας, καταδεικνύει πως οι πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει έως σήμερα αποδίδουν καρπούς..
Ο τομέας της ενέργειας είναι καθοριστικός στη μετάβαση προς ένα νέο βιώσιμο κοινωνικά δίκαιο και πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο.
Για να επιτύχουμε τον οραματικό στόχο της Ευρώπης να μετατραπεί στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050 θα χρειαστούν τολμηρές αποφάσεις και αλλαγές..
Στη χώρα μας ο μετασχηματισμός αυτός έχει αρχίσει ήδη να ασχολείται μετά την εμβληματική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας μας από τον λιγνίτη έως το 2028…
Αυτή π στρατηγική στροφή μας προς την πράσινη ενέργεια με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο σηματοδοτεί την περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού μας σε επίπεδα άνω του 67% στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας…
Και συνεχίζουμε να οικοδομούμε την ενεργειακή πολιτική μας μέσα από τη δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου γιατί θέλουμε η Ελλάδα να καταστεί ακόμη πιο ελκυστική και ανταγωνιστική για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Η χώρο μας σήμερα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νέα εποχή προόδου και να δημιουργήσει το παρόν και το μέλλον που της αξίζει…