Το εγκεκριμένο από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Ελληνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης προσφέρει σε κάθε Έλληνα πολίτη την ευκαιρία να σχεδιάσει το μέλλον του.

Οι συγκεκριμένες δράσεις και τα προγράμματα που χρηματοδοτεί, δημιουργούν ξεκάθαρες ευκαιρίες επιχειρηματικής δράσης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας .

  • Η Ελλάδα δικαιούται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβει 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) σε δάνεια.

Στο Ελληνικό Σχέδιο γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα 331 ορόσημα και στόχους, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία εκταμίευσης από εφέτος έως και τα μέσα του 2026.

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και μέσω των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να κινητοποιηθούν 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Γεγονός, που μπορεί να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180- 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δεν είναι μόνον τα 30,5 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων και δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα μέσα από το Recovery and Resilience Facility RRF.

Aν συνυπολογιστούν τα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν στην ίδια περίοδο, τα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν, τα επόμενα 5 χρόνια στην Ελληνική οικονομία θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ.

  • «Τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης, στην οποία στοχεύουμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε έναν μόλις χρόνο», εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το Ελληνικό Σχέδιο ξεδιπλώνεται σε 4 άξονες, που φιλοδοξούν με 17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας:

1. Πράσινη μετάβαση. Επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση και την ανακαίνιση των κτιρίων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος
2. Ψηφιακός Μετασχηματισμός.Στόχος η βελτίωση των υποδομών δικτύου και στη διευκόλυνση της ψηφιακής μετάβασης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
3. Αγορά εργασίας. Εκπαίδευση και κατάρτιση, βιωσιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης και  πρόσβαση σε κοινωνικές πολιτικές
4. Δημόσια Διοίκηση. Δικαιοσύνη και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, προώθηση  έρευνας και της καινοτομίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας  και  διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Όσον αφορά στα δάνεια του Recovery and Resilience Facility RRF, συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, αποσκοπούν στην παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Κρίσιμοι παράγοντες για την «πράσινη» ανάπτυξη χαρακτηρίζονται τα έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων, με προβλεπόμενο κόστος 645 εκατ. ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση 100.000 κατοικιών με 1,3 δισ. ευρώ, η εγκατάσταση 80.000 φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.λπ.

Στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης ξεχωρίζουν η ανάπτυξη του δικτύου 5G, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου με 1,3 δισ. ευρώ, η μετάβαση των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες (375 εκατ. ευρώ), η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης με 231 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το στοίχημα της κοινωνικής συνοχής, εξ ου και το κονδύλι των 5,2 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το όφελος από την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και ιδιωτικών κεφαλαίων, που υπολογίζεται ότι μπορούν να δημιουργήσουν περίπου 200.000 θέσεις εργασίας.

Μόνο για την ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης, το Σχέδιο προβλέπει τη δέσμευση 740 εκατομμυρίων ευρώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ