Η θετική συγκυρία, που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και την προοπτική αναβαθμίσεων από τους ξένους οίκους επιδιώκουν να αξιοποιήσουν οι διοικήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια φθηνότερα από αυτά που συγκέντρωναν την περίοδο της κρίσης.

Ετσι, στα επιτελεία, τουλάχιστον 6 ομίλων οι σχεδιασμοί προχωρούν με σκοπό την έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές, δηλαδή στον δρόμο που άνοιξαν ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος διαμορφώνοντας μία νέα τάση που θέλει τους μεγάλους παίκτες να απευθύνονται στα ξένα funds αφήνοντας περισσότερο χώρο για τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες να προσανατολιστούν στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων.

Σε περισσότερα από  2 δισ. ευρώ υπολογίζουν επενδυτικοί παράγοντες το ύψος των κεφαλαίων, που θα μπορούσαν να αντλήσουν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Lamda Development, MOH και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε μία περίοδο που η απόδοση του benchmark 10ετούς έχει σταθεροποιηθεί χαμηλότερα του 1,5% και η τρέχουσα απόδοση/yield ομολόγων που έχουν εκδοθεί και είναι σε διαπραγμάτευση έχουν επιτόκιο ακόμη και 200 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το αρχικό.

Ηδη ΟΤΕ και Mytilineos έχουν προλειάνει το έδαφος, καθώς οι εκδόσεις τους είχαν θεαματική ανταπόκριση από τις αγορές, τα δε κεφάλαια αντλήθηκαν με ιστορικά χαμηλά κόστη. Αρχικά ο ΟΤΕ, που προχώρησε τον Σεπτέμβριο σε έκδοση 7ετούς διάρκειας για 500 εκατ., με το επιτόκιο στο 0,875% και την προσφορά να ξεπερνά τα 2,5 δισ. και αυτά μέσα σε μόλις δύο ώρες! Στο παιχνίδι τα ξένα σπίτια, καθώς κύριοι ανάδοχοι ήταν η Goldman Sachs και η BNP Paribas ενώ joint book runners ήταν οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας. Το θετικό κλίμα που δημιούργησε ο ΟΤΕ ήρθε να ενισχύσει ο Μυτιληναίος, δύο μήνες αργότερα με την ανταπόκριση ακόμη πιο θερμή. Εκδοση 5ετούς διάρκειας, για 500 εκατ. με την προσφορά στα 1,919 δισ. και το τελικό επιτόκιο στο 2,5% από 2,75% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Προφανές, πως μέσω των ισχυρών ομίλων-εκπροσώπων η Ελλάδα “γύριζε σελίδα” και ότι οι προοπτικές διανοίγονταν ευοίωνες και για άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα προς την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης συνέβαλαν και οι ενέργειες του ΟΔΔΗΧ, που μεθοδικά διαμόρφωνε έναν “οδικό χάρτη” παρουσιάζοντας, για πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα εκδόσεων κρατικών τίτλων για το 2020.

Πλέον σε προχωρημένο στάδιο της σχετικής διαδικασίας βρίσκονται ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την διοίκηση Στάσση να προγραμματίζει μία Investors Day, πιθανότατα στο Λονδίνο, μέχρι το τέλος Μαρτίου. Με γνώμονα την τρέχουσα αποτίμηση της ΔΕΗ (στα 985 εκατ.) η επιχείρηση θα μπορούσε να “σηκώσει” ακόμη και 500 εκατ. ευρώ με ένα αρκούντως ανταγωνιστικό επιτόκιο.

Συν τω χρόνω και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την διοίκηση της να κάνει στροφή και αυτή την φορά να απευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές. Στα βήματα των ΟΤΕ, Μυτιληναίος ο όμιλος που μετά από 3 εκδόσεις στην ελληνική αγορά (οι 2 από την Τέρνα Ενεργειακή) στρέφεται εκτός συνόρων, στο πλαίσο της διεθνοποίησης του. Εκτιμήσεις αναλυτών υπολογίζουν σε κεφάλαια ύψους 500 εκατ., που άνετα θα μπορούσε να συγκεντρώσει η εισηγμένη.

Προς την έκδοση νέου ομολόγου, καταλήγει η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ, που θέλει να φέρει πιο κοντά μία από τις δύο εκδόσεις, που “τρέχουν” ήδη. Πρόκειται για σειρά, 300 εκατ, που λήγει το καλοκαίρι του 2021 και είχε εκδοθεί με επιτόκιο 3,5%. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της τσιμεντοβιομηχανίας κάνουν λόγο για ένα επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του 2%, ενώ θα μπορούσε να αντληθούν περισσότερα από τα 300 εκατ. της υφιστάμενης έκδοσης.

Την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε έκδοση διεθνούς ομολόγου είχαν αποκαλύψει οι επιτελείς του ΟΠΑΠ, σε Road Show στο Λονδίνο, πέρυσι το φθινόπωρο. Οπως και με τον ΤΙΤΑΝα ο ΟΠΑΠ θα φέρει.,,πιο κοντά την αποπληρωμή έκδοσης που λήγει τον Μάρτιο του 2022, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μείωση του δανεισμού του Οργανισμού.

Σχεδιασμός και από την Lamda Development, για εταιρικό ομόλογο, στην ελληνική αγορά όμως με ελάχιστο όριο τα 300 εκατ.

Αυτά από το στρατόπεδο των μεγάλων του ΧΑ, καθώς τον χώρο που θα αφήσουν στην αγορά εταιρικών ομολόγων της Αθήνας εξετάζεται σχετικό σχέδιο επανεργοποίησης και ενίσχυσης της προκειμένου να καταστεί ελκυστική για εταιρείες (κυρίως εισηγμένες) η κεφαλαιοποίηση των οποίων δεν θα ξεπερνά τα 500 με 600 εκατ., καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ξεκινώντας από τα 80-100 εκατ. Με βάση αυτή την κλιμάκωση εταιρείες μεσαίου μεγέθους θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια έως 150 εκατ. Πολλαπλό το όφελος, καθώς έτσι και η συγκεκριμένη αγορά θα αναθερμανθεί, με αποτέλεσμα την συγκέντρωση κεφαλαίων με κόστος πολύ φθηνότερο απ΄ ότι στην διάρκεια της κρίσης και ύψος που δύσκολα θα έδινε ένας τραπεζικός όμιλος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργούν ήδη οι εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό την παρουσίαση της σχετικής αγοράς σε επιχειρηματίες και βασικούς μετόχους (κυρίως) εισηγμένων που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν επενδυτικά προγράμματα. Με όρους κόστους χρήματος, 2%-4% εύλογα θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από τουλάχιστον 20 εταιρείες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τέρνα Ενεργειακής που συγκέντρωσε 150 εκατ. μέσω έκδοσης 7ετούς διάρκειας.

Με την εκτίμηση, πως με τις κατάλληλες προυποθέσεις (ξένες αγορές) το 2020 θα αποτελέσει έτος-ορόσημο όσον  αφορά στην άντληση κεφαλαίων τόσο από τις διεθνείς όσο από την εγχώριο αγοράς. Προσφέροντας την δέουσα κεφαλαιακή ενίσχυση στο εγχώριο επιχειρείν, που δανειζόμενο σημαντικά φθηνότερα, θα καταφέρει να κλείσει την “ψαλίδα” σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές.

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK,  28/01/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ