Στα χέρια του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα βρίσκεται το πόρισμα της ΡΑΕ σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσδιορίζει την έκτακτη εισφορά σε 373,55 εκατ. Ευρώ.

Αφορά τις εταιρείες: ΔΕΗ (επικεφαλής Γιώργος Στάσης), ΗΡΩΝ (Γιώργος Περιστέρης), η PROTEERGIA (Eυ. Μυτιληναίος), η ELPEDISON (CEO Νικ. Ζαχαριάδης, βασικός μέτοχος η HELLENiQ ENERGY – συνεταίρος η EDISON), η NRG (όμιλος Motor Oil) και το “Αέριο Αττικής” (βασικός μέτοχος η ΔΕΠΑ Εμπορίας).

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού.

  • “Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%.
  • Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα.
  • Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ.
  • Παράλληλα, καταθέτουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας”

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι

  • “Από την αρχή αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων ότι δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αισχροκέρδεια.
  • Εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική μας δέσμευση πλήρως και στον τομέα της ενέργειας.
  • Πρώτιστη μέριμνά μας είναι η διατήρηση προσιτών τιμών στους λογαριασμούς των καταναλωτών έως το τέλος της μεγάλης πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ