Παγώνει το υπουργείο Οικονομικών τα επιτόκια για όσους καθυστερούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και όσους έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση, για εξόφληση χρεών σε 24-48 δόσεις.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, παραμένει αμετάβλητο το επιτόκιο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρων  και τους τόκους επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, για ένα χρόνο, έως και τις 2 Νοεμβρίου 2023.

Στο υπουργείο Οικονομικών έλαβαν υπόψη τους τις μεγάλες επιβαρύνσεις των καταναλωτών, από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την τάση.

Το επιτόκιο δεν έχει αλλάξει από το 2014 και ανέρχεται στο 8,76% ετησίως η 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αντίστοιχα δεν θα αλλάξει και το επιτόκιο στην περίπτωση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων που ανέρχεται στο 6% ετησίως και 0,50% μηνιαίως.

Στο μεταξύ βεβαίως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες τα επιτόκιά της, συνολικά κατά 2%, ενώ πιθανή είναι νέα αύξηση το Δεκέμβριο.

Τα επιτόκια που ισχύουν σήμερα

-Καθυστέρηση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων. Ο,73% από την επόμενη μέρα της λήψης της φορολογικής υποχρέωσης

-Πάγια ρύθμιση. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις 5,87%. Το επιτόκιο της πάγια ρύθμισης θα επανεξεταστεί το 2023 με τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Διοικητή της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ.

-Ρύθμιση 120 δόσεων. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%.

-Χρέη πανδημίας. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούσαν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις. Για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.