Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Όσοι βρισκόμαστε κοντά στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών έχουμε την κακή «συνήθεια» να θεωρούμε ότι άπαντες κατανοούν τη σημασία που έχει το digital για κάθε είδους και μεγέθους επιχείρηση. Όμως, η πραγματικότητα τείνει να είναι διαφορετική και αυτό φαίνεται συνήθως σε κάποια έρευνα που βγαίνει κατά καιρούς.

Αυτό μου προέκυψε παρακολουθώντας την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μίας έρευνας που πραγματοποίησε η Focus Bari για λογαριασμό της Lenovo όπου επιδιώκεται να αποτυπωθεί ο τεχνολογικός χάρτης στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το δείγμα ήταν στις 300 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και από όλους τους κλάδους, οπότε τα συμπεράσματα μπορεί να πει κανείς ότι είναι αρκετά αντιπροσωπευτικά.

Τα αποτελέσματα είναι γενικώς ενδιαφέροντα αλλά υπάρχουν ένα σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ περισσότερο.

  • Είναι η απάντηση σχετικά με το αν υπάρχει κάποια πολιτική από την πλευρά της επιχείρησης αναφορικά με την αναβάθμιση/ανανέωση του εξοπλισμού τους. Το 58% απάντησε ότι προχωρά σε προμήθεια εξοπλισμού μόνο όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Δηλαδή, πρακτικά, όταν χαλάσει ένας υπολογιστής, ένας server ή κάποια άλλη συσκευή.
  • Κατά την προσωπική άποψη μου, αυτή η απάντηση δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες: ως ένα αναγκαίο «κακό» που μας απασχολεί μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το τόσο υψηλό ποσοστό δείχνει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θεωρούν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να γίνουν περισσότερο παραγωγικές και ανταγωνιστικές. Αλλά απλά ως κάτι που πρέπει να υπάρχει.

Η τεχνολογία αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς που πρέπει να την παρακολουθείς προκειμένου να μπορέσεις να την αξιοποιήσεις σωστά. Σίγουρα δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να είναι ειδικός σε θέματα πληροφορικής.

Αλλά κάποιες βασικές γνώσεις μπορεί να τις έχει. Μπορεί -ή πιο σωστά πρέπει- να καταλάβει ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι εκείνες που θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει. Και κάνω λόγο για επιβίωση επειδή τη σήμερον ημέρα αυτό που φαίνεται πιο ορατό από ποτέ είναι πως οι επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιοποίηση των πάντων, τότε θα βρεθούν προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων…