Με κάθε επισημότητα, παρουσία -διαδικτυακά λόγω κορωνοιού- του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιείται σήμερα η τελετή (ανα-)γέννησης της νέας –απελευθερωμένης από τα βάρη του παρελθόντος – ΔΕΗ.

Η Νέα ΔΕΗ, με νέα εικόνα, νέο λογότυπο, νέα στρατηγική ανάπτυξης και νέα πελατοκεντρική φιλοσοφία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την ψηφιακή μετάβαση της Ελληνικής Οικονομίας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απαλλαγή από την βρωμιά του λιγνίτη.

Πρακτικά, η νέα στρατηγική της ΔΕΗ , όπως θα αποτυπωθεί από τον επικεφαλής ολόκληρης της προσπάθειας Γεώργιο Στάσση, ξεκινά από τη
  • στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
  • την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ
  • τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της με αύξηση των εσόδων, βελτίωση σχέσεων με πελάτη και μείωση δαπανών.
Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια η ΔΕΗ θα δημιουργήσει  σε ένα χαρτοφυλάκιο 2 -3 Giga Watt στην τριετία 2021-2024 με συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στον κόσμο.
Θα επενδύσει 200 εκατ. Ευρώ στα επόμενα 3 χρόνια, σε  φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα ενώ υπάρχει και ειδικό σχέδιο για την γεωθερμία.

Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα δώσει τις απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας και θα αλλάξει θεματικά το ρυθμιστικό πλαίσιο…

Η μεγάλη πρόκληση για το ταμείο της ΔΕΗ αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την οποία η διοίκηση έχει υποβάλει το αίτημα για ετήσια αποζημίωση 200 εκατ ευρώ για την τριετία 2021-2023  που αφορά το σχέδιο απολιγνιτοποίησης.