Δεκαοκτώ μήνες μετά την πανδημία του COVID-19, οι απαντήσεις των στελεχών στην τελευταία παγκόσμια έρευνα της McKinsey αποκαλύπτουν ότι πιστεύουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο για ανάκαμψη.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021, οι απόψεις τους ήταν κατά μέσο όρο θετικές.

Συνεχίζουν να αναφέρουν σε μεγάλο βαθμό θετικές προσδοκίες:

Το 71% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθούν τους επόμενους 6 μήνες, από το υψηλό όλων των εποχών του 81% που πίστευε το ίδιο  το προηγούμενο τρίμηνο.

Όταν ρωτήθηκαν για τις χώρες τους «οικονομικές προοπτικές, οι περισσότεροι ερωτηθέντες εξακολουθούν να αναμένουν βελτιώσεις, αλλά το μερίδιο αυτό έχει επίσης μειωθεί.

Το 65% περιμένουν τώρα βελτίωση , από 73% έως 79% που το δήλωσαν από τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, με την μετάλλαξη Delta να επηρεάζει τόσα πολλά μέρη του κόσμου, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία έχουν επίσης αναδυθεί – μόλις ένα τέταρτο αφού ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό των ερωτηθέντων την ανέφερε ως κίνδυνο για την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη.

Τον Ιούνιο, μόλις το 36 % ανέφερε την πανδημία ως κίνδυνο για την εγχώρια ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Ήταν το μικρότερο μερίδιο που το είπε αυτό από τότε που ξεκινήσαμε να ζητάμε, τον Μάρτιο του 2020. Τώρα, το 49% των ερωτηθέντων λένε το ίδιο, από 42% τον Ιούλιο.

Η πανδημία ακολουθείται από διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και πληθωρισμό, οι οποίοι ήταν επίσης μεταξύ των τριών πρώτων κινδύνων για την εγχώρια ανάπτυξη στις δύο προηγούμενες έρευνες.

Ανά περιοχή, η πανδημία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε κάθε περιοχή εκτός από τη Λατινική Αμερική

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here