Οι πρώτοι δρόμοι 5G έρχονται στην Ελλάδα και θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης εντός 2023 οπότε και αναμένεται η ανάθεση συμβάσεων. Θα προηγηθούν οι διαγωνισμοί στο πλαίσιο του project «Διάδρομοι 5G» που θα εποπτεύουν η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το κόστος του ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ και βάσει χρονοδιαγράμματος θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021 με ορίζοντα υλοποίησης την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Ειδικότερα, προβλέπεται η εγκατάσταση δικτύου 5G σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους  και συγκεκριμένα στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι της Εγνατίας Οδού και σε δεύτερη φάση κατά μήκος της Ιόνιας Οδού.

Βάσει σχεδίων σε μερικά χρόνια φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ημιαυτόνομα στο δίκτυο, σε ένα πλαίσιο με μεγαλύτερη ασφάλεια, με μικρότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο. Αυτό θα ισχυροποιήσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες παρέχοντας του μοναδικές δυνατότητες.

Οι δυνατότητες που περιγράφονται δεν είναι εικόνες από το μακρινό μέλλον. Ήδη σε αρκετούς δρόμους της Ευρώπης έχουν υλοποιηθεί παρόμοια έργα προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στις εφοδιαστικές αλυσίδες μειώνοντας το κόστος, όσο και στους υπόλοιπους χρήστες του δικτύου παρέχοντας ασφάλεια και ταχύτητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here