Το ποσό είναι τεράστιο, εντυπωσιακότερες ωστόσο είναι οι επιλογές της Γαλλικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Τα 100 δισ. ευρώ στοχεύουν στην άμεση άρση του αντίκτυπου από την κρίση του κορωνοϊού με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα δύο χρόνια.

Το πρόγραμμα των 100 δισ € στηρίζει δημόσιες επενδύσεις, επιδοτήσεις και μειώσεις φόρων.

Προβλέπονται

  • 35 δισ. ευρώ για να καταστεί πιο ανταγωνιστική η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία,
  • 30 δισ. ευρώ για πιο φιλικές στο περιβάλλον ενέργειες και
  • 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης,

Το πρόγραμμα να αντιστοιχεί στο 4% του Γαλλικού ΑΕΠ.

Η Γαλλία ρίχνει περισσότερο δημόσιο χρήμα στην οικονομία από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ, δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βασίζεται στο σχέδιο αυτό για την επαναφορά της δραστηριότητας της γαλλικής οικονομίας στα προ της κρίσης επίπεδα έως το 2022, μετά τη χειρότερη ύφεση που αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας να καταγραφεί φέτος, με μία συρρίκνωση της τάξης του 11%.

Το σχέδιο στοχεύει, επίσης, να επαναφέρει σε τροχιά τη φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα του Μακρόν με ήδη εξαγγελθείσες μειώσεις στους φόρους των επιχειρήσεων ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως και με νέους δημόσιους πόρους για να δοθεί ώθηση στον βιομηχανικό, κατασκευαστικό και μεταφορικό τομέα της Γαλλίας.

  • Ο μεταφορικός τομέας θα λάβει 11 δισ. ευρώ, με τα 4,7 δισ. ευρώ να διατίθενται για το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ
  • η ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων θα τονωθεί με 4 δισ. ευρώ για τα δημόσια κτίρια και 2 δισ. ευρώ για τις κατοικίες.

Η βιομηχανία υδρογόνου, που θεωρείται όλο και περισσότερο βασικός πυλώνας για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, θα λάβει 2 δισ. ευρώ στη διετία του προγράμματος στήριξης.

Άλλο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί σε άμεση βοήθεια για βιομηχανικά επενδυτικά σχέδια, στο οποίο περιλαμβάνονται 600 εκατ. ευρώ για τη βοήθεια σε εταιρείες να επαναφέρουν εργοστάσια τους από το εξωτερικό στη Γαλλία.

Περίπου 80 δισ. ευρώ από το συνολικό κόστος του προγράμματος θα αφορά άμεσα το έλλειμμα του προϋπολογισμού, με τις επιδοτήσεις από την ΕΕ να καλύπτουν 40 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here