Η βούληση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από το χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τιμές των 550, 600 ακόμη και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, φέρνει σκαμπανεβάσματα και σύγχυση στην αγορά.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Τα φτηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβότερα για την εφορία, οι φόροι που πάνε μαζί με τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές ) θα γίνουν δυσμενέστεροι ενώ αρκετοί από τους ιδιοκτήτες θ’ αναγκαστούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι φέτος για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ τους.
Οι προτάσεις των εκτιμητών έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες ενώ στο υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα.
Πάνω από τις μισές περιοχές της Στερεάς Ελλάδος μεταξύ των οποίων η Αττική, τα νησιά του Ιονίου, το Βόρειο Αιγαίο και οι περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, θα δουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.
Το πρώτο φιλτράρισμα, που γίνεται στις προτάσεις των ιδιωτών εκτιμητών δείχνει ότι το κύμα των αυξήσεων στις αντικειμενικές θα χτυπήσει τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και τις φτωχές περιοχές της χώρας στις οποίες κατοικούν ιδιοκτήτες ακινήτων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Στις περιοχές του Λεκανοπεδίου Μέγαρα, Ζεφύρι, Μαλακάσα, Αυλώνα, Βαρνάβα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Δραπετσώνα, Άνω Λιόσια, Ελευσίνα, Αγία Βαρβάρα, αλλά και στην Πάτρα, τη Σάμο, τη Λακωνία, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Πρέβεζα οι κατώτερες τιμές ζώνης βρίσκονται σήμερα στα 600 – 700 ευρώ το τετραγωνικό.
Είναι πιθανόν να προκύψουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% ή και 30% για να προσεγγίσουν τις τιμές που γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες νεόδμητων κατοικιών, έστω και αν αυτές είναι λιγοστές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν αυξήσεις σε τουλάχιστον 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα φέρει αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης, στις γονικές παροχές, τις δωρεές, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια για τις κατοικίες.