Ήταν αίτημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία μάλιστα είχε κοντραριστεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον λόγο αυτό και φαίνεται ότι γίνεται πράξη τώρα.

  • Με νομοθετική τροπολογία, ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει  τον έλεγχο της εταιρείας Ανάπλαση Α.Ε., η οποία έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά και την πολυσυζητημένη ‘’Διπλή  Ανάπλαση’’.

Βάσει ρύθμισης που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση επί υδάτινων επιφανειών», άρθρο 59, το ΔΣ της «Ανάπλαση Αθήνας» γίνεται 11μελές από 7μελές και σε αυτό συμμετέχουν:

  • Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ως πρόεδρος,
  • ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας ως Διευθύνων Σύμβουλος, που υποδεικνύεται από τον Δήμαρχο Αθηναίων,
  • από ένας εκπρόσωπος των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών
  • πέντε μέλη που υποδεικνύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, εκ των οποίων τα 3 προέρχονται από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και τα υπόλοιπα από τις λοιπές παρατάξεις.

Επομένως τώρα τον πρώτο ρόλο έχει ο δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης, όταν στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο υπήρχε μόνον ένας εκπρόσωπος του δήμου Αθηναίων, ο οποίος μάλιστα ουδέποτε ορίστηκε αφού εξαρχής όταν ιδρύθηκε η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ από τον τότε υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη καταγράφηκαν σοβαρές διαφωνίες από την πλευρά του δήμου στη λογική ότι ο φορέας θα αποφασίζει για την Αθήνα χωρίς τη συμμετοχή του δήμου.

  • «Επιτέλους, λήγει το παράδοξο να έχει ιδρυθεί μια κρατική εταιρεία για αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας, η οποία δεν ελάμβανε υπόψη τους σχεδιασμούς του Δήμου Αθηναίων», σχολίασε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης.
  • Είχα ήδη από την ίδρυση της εταιρείας δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να τη νομιμοποιήσω με τη συμμετοχή μου. Οι μόνοι που τελικά που δεν κατανοούσαν την εγγενή αντίφαση που ενυπήρχε στην Ανάπλαση Α,Ε. ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που τη δημιούργησε, με πρωταγωνιστές τους τότε υπουργούς κκ. Φλαμπουράρη και Σπίρτζη.”

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έχει πλέον τη μεγάλη ευκαιρία, βασιζόμενος στο Σχέδιο Αστικής Παρέμβασης (Σ.Ο.Α.Π.) του δήμου και σε επιμέρους προγράμματα, όπως το “Athens Trigono”,να σχεδιάσει ουσιαστικές παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη μορφή της πόλης μας».  Στο προηγούμενο καθεστώς, πρόεδρος του φορέα είχε οριστεί ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, ο οποίος έθεσε προτεραιότητες και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα προσφυγικά της Αθήνας, έχοντας αρωγό την προηγούμενη κυβέρνηση και την Περιφέρεια, αλλά όχι τον Δήμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here