Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για το 2020. Η FED αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου περιγράφοντας τη μετριοπαθή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και την ισχυρή αγορά εργασίας.

Πέρυσι είχε μειώσει τα επιτόκια όχι μία αλλά τρείς φορές, για να τονώσει την αμερικανική οικονομία, με τον πρόεδρο της Τζερόμ Πάουελ, να έχει θέσει ψηλά τον πήχη ως προς τις μελλοντικές μειώσεις.

  • «Η αγορά εργασίας συνεχίζει σταθερά να ανακάμπτει και το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, μετά την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για διατήρηση του βασικού επιτοκίου(overnight lending rate) στο εύρος του 1,50%-1,75%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε κατά δέκα μονάδες βάσης το επιτόκιο που καταβάλλει στις τράπεζες όταν «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους, στο 1,60%, ενώ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.

Η ανακοίνωση της Fed εμφανίζει ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την ανακοίνωση του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το βασικό επιτόκιο είναι «κατάλληλο ώστε να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας», την ανάπτυξη της απασχόλησης και την άνοδο του πληθωρισμού κοντά στο στόχο 2%.

  • Παράλληλα, δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στους οικονομικούς κινδύνους που ανακύπτουν από τον πρόσφατο κορονοϊό, με την επιδημία να εγείρει ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Ούτε προέβη σε κατευθυντήριες γραμμές για την πρακτική αγοράς εντόκων γραμματίων ύψους 60 δισ. δολαρίων το μήνα, ώστε να διασφαλίσει επαρκή βραχυπρόθεσμη ρευστότητα στις αγορές τραπεζικής χρηματοδότησης.

Απλώς ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα συνεχισθεί τουλάχιστον έως τον Απρίλιο.

  • Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ διευρύνθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο καθώς οι εισαγωγές ανέκαμψαν και οι επιχειρήσεις έγιναν πιο επιφυλακτικές στη συσσώρευση αποθεματικών, γεγονός που ώθησε κάποιους οικονομολόγους να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη του δ’ τριμήνου.
  • Αναλυτικότερα, το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο είχε κινηθεί πτωτικά για τρεις διαδοχικούς μήνες λόγω της μείωσης των εισαγωγών, αυξήθηκε κατά 8,5% τον Δεκέμβριο στα 68,3 δισ. δολάρια.
  • Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα οδεύει προς την πρώτη του ετήσια πτώση από το 2013, με τους οικονομολόγους να λένε ότι το σλόγκαν “Πρώτα η Αμερική” της κυβέρνησης Τραμπ, που υποστηρίχθηκε από τον διάρκειας 18 μηνών εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, έχει περιορίσει τη ροή αγαθών, ιδιαίτερα τις εισαγωγές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here