Η επιστροφή στην “κανονικότητα” και η σκληρή πραγματικότητα…

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Κάθε χρόνο, μέσα στην εορταστική περίοδο, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι «κάτι κινείται στην πραγματική οικονομία». Κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν ευχές και δώρα, όλοι μαζί σχεδιάζουν νέες προσπάθειες, κάνουν όνειρα για μια νέα αρχή…

Φέτος, αυτή η αίσθηση δεν είναι τίποτ’ άλλο από την ύστατη προσπάθεια της πολυτραυματισμένης, κλινικά νεκρής, μεσαίας τάξης να διατηρηθεί με οποιοδήποτε μέσο στη ζωή, να συνεχίσει να αγωνίζεται, να δηλώσει παρών, να μην εγκαταλείπει.

Στην Ελλάδα σήμερα “πλούσιοι” θεωρούνται οι 1.670.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περισσότερα από 1.250 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι “πλούσιοι”,  πληρώνουν τα 6,7 δισ. ευρώ επί του συνόλου των 8 δισ. ευρώ που αποτελούν τα ετήσια έσοδα του κράτους από τον φόρο εισοδήματος. 

Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη υψηλότερη θέση ανάμεσα σε 35 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τη φορολογική επιβάρυνση του μέσου έγγαμου εργαζομένου με δύο τέκνα (του φορολογούμενου που αποτελεί την επιτομή της μεσαίας τάξης).

Στο μεταξύ η Ελλάδα φτωχαίνει.

  • Το 2015, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν συνολικά στην εφορία εισοδήματα ύψους 75,01 δισ. ευρώ.
  • Το 2016, οι ίδιοι δήλωσαν εισόδημα 72,1 δισ. ευρώ.
  • Το 2017, τα δηλωθέντα εισοδήματα διατηρήθηκαν στα 72 δισ. ευρώ, ενώ δεν αναμένεται αξιοσημείωτη αύξηση το 2018.

Με απλά λόγια, τα τελευταία 4 χρόνια, το Κράτος εισπράττει κάθε χρόνο περισσότερους φόρους, εισφορές και κρατήσεις παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων είναι μικρότερα του 2014…

Από το 2014 μέχρι σήμερα έχει εξατμισθεί εθνικό εισόδημα της τάξης των 4 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση ωστόσο κομπάζει για το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα των 7 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο υπόσχεται να διατηρήσει μέχρι και το 2022

Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι σήμερα περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν οφειλές όχι μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ προς την εφορία. Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα δυσκολεύεται πια να πληρώνει φόρους για εισοδήματα που δεν έχει και περιουσία που συνεχώς απαξιώνεται. Οι φορολογούμενοι αυτοί στο παρελθόν δεν χρωστούσαν ούτε ένα ευρώ στην εφορία. Σήμερα αγωνίζονται με τις τελευταίες δυνάμεις που έχουν απομείνει να αποφύγουν τις κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσίας, να εξοφλήσουν οφειλές που δημιουργήθηκαν από τα τυφλά χτυπήματα φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον μήνα.

Η Εφορία πραγματοποιεί 52 κατασχέσεις την ώρα σε τραπεζικούς λογαριασμούς μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων. Περισσότερες από 105.000 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο.

Στην Ελλάδα σήμερα, η μεσαία τάξη βρίσκεται υπό διωγμόν. Οι πολίτες νιώθουν ευγνώμονες όταν καταφέρνουν να επιβιώνουν (αυτοί και οι οικογένειές τους) με μηνιαία εισοδήματα των 700-800 ευρώ.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, ένας μέσος εργαζόμενος οικογενειάρχης με δύο παιδιά επιβαρύνεται στην Ελλάδα με φόρο που ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 38,3%, τη στιγμή που ο μέσος όρος σε επίπεδο ΟΟΣΑ είναι 12 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος και διαμορφώνεται σε μόλις 26,6%. Η φορολογική επιβάρυνση για τον άγαμο ή άτεκνο εργαζόμενο εκτινάσσεται στο 40,2%

Αυτό λοιπόν που οι κυβερνώντες σήμερα αποκαλούν «επιστροφή στην ομαλότητα» δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια απεγνωσμένη προσπάθεια όσων έχουν μείνει όρθιοι σ’ αυτή τη φορολογική λαίλαπα, να προσπαθήσουν να πάρουν θέση στην εκκίνηση της νέας εποχής, όταν μία πραγματικά νέα αναπτυξιακή πολιτική, μειωμένων φόρων και φιλικού προς το επιχειρείν περιβάλλοντος, ίσως φέρει καλύτερες μέρες στην Ελλάδα…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ