του Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγου, Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται η προσπάθεια επανάκτησης των 640 μονάδων, στοχεύοντας στην επανείσοδό του στο βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που διέσπασε πρόσφατα. Η χαμηλού κόστους και ενδιαφέροντος προσπάθεια έφερε ξανά δείκτες και μετοχές στις πρώτες αντιστάσεις τους. Οι σημερινές συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών (ανεργία και πληθωρισμός) δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρότερο από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Το -2,3% του πληθωρισμού τον Αύγουστο μας θυμίζει καταστάσεις στασιμοπληθωρισμού της ιαπωνικής οικονομίας, με όλα τα μειονεκτήματα και κανένα από τα πλεονεκτήματα της «χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Αν συνυπολογίσουμε ότι ακόμη είμαστε στον Σεπτέμβριο και αν λάβουμε υπόψη μας τα ελληνοτουρκικά, εκ νέου το μεταναστευτικό, αλλά και τα ανοικτά οικονομικά μέτωπα, δικαίως οι επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους μόνο από το ελληνικό χρηματιστήριο. Με δεδομένο το ότι και στα διεθνή αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις έγκριτων αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, η επιφυλακτικότητα παραμένει…

Τρανή απόδειξη της επιφυλακτικότητας αποτελούν τα στοιχεία του ΧΑ που για όλο το 2020 δείχνει σταθερά πωλητές τους ξένους, με τους Έλληνες να απορροφούν την προσφορά…

Η αγορά ομολόγων και τα τεχνικά σημεία

Η ελληνική ομολογιακή αγορά, παρά τα ανωτέρω προβλήματα, συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

 Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα συνεχίζει να παραμένει προβληματική όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και 1.572 ο FTSE. Οι ΚΜΟ 25 & 50 ημερών, αν και έχουν οριζοντιοποιηθεί και βρίσκονται κοντά, ακόμα είναι πάνω από τις τρέχουσες τιμές, αποτελώντας τις πρώτες αντιστάσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΚΜΟ 30 ημερών expo να βρίσκεται στις 328 μονάδες. Όσο ο ΔΤΡ παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, η αγορά δύσκολα θα δει υψηλότερα επίπεδα (λόγω της βαρύτητάς τους), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών, αλλά κυρίως του ΜΥΤΙΛ, που συγκέντρωσε σχεδόν το 20% των συναλλαγών.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να ασθμαίνουν στο ταμπλό, προσπαθώντας να βελτιώσουν την εικόνα τους, με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων «κόκκινων δανείων». Όμως, η εξελισσόμενη ύφεση αλλά και η καταβαράθρωση του τουριστικού κλάδου προμηνύουν νέα προβλήματα.

Συμπερασματικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της FED και της  ECB, οι πάσης φύσεως πληγές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν, μαζί με την υποβόσκουσα γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέτωπα της υφηλίου. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, γεγονός που μας υποχρεώνει να παραμένουμε “alert”.

Σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών μάς αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί και σε εγρήγορση μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 15/09/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here