του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Σε εύρος διακύμανσης 30 μονάδων, από τις αρχές Ιουνίου, και με συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή συρρίκνωση στην πρόοδο του χρόνου. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η εξέλιξη της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ένα πέπλο επενδυτικών αναστολών, περιορίζοντας το πλήθος των αντισυμβαλλομένων, με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2018.

Η μεγάλη εικόνα έχει επηρεαστεί κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κινείται οριζόντια και, παρά το ενθαρρυντικό άκουσμα των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, το ενδιαφέρον είναι υποτονικό, αναμένοντας απτά δείγματα γραφής από τις σκοπούμενες τιτλοποιήσεις που φθάνουν σε στάδιο ωρίμανσης.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η ελληνική αγορά, παρά τις επιμέρους εμποροβιομηχανικές εξαιρέσεις, παραμένει τραπεζοκεντρική και ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αλλάξει επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλακτική δυναμική αν δεν υπάρξει κάποια συνεισφορά ενδιαφέροντος από τον εν λόγω κλάδο.

Η διαφοροποίηση του Σεπτεμβρίου

 Η έλευση του Σεπτεμβρίου πάντως συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, έστω και σε αυτό το πεδίο των επιμέρους εξαιρέσεων. Τα καλά αποτελέσματα των εταιρειών ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΔΕΗ έτυχαν θετικής υποδοχής από την αγορά, η οποία δείχνει να μην έχει χάσει ακόμη τα θεμελιώδη αντανακλαστικά της. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί αυτή η αίσθηση επαρκούς αξιολόγησης της κερδοφορίας, καθώς η αποτελεσματική τιμολόγηση του μέλλοντος είναι η πεμπτουσία του επενδυτικού κινήτρου για τα χρηματιστήρια.

Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, υπάρχει και μια σειρά εταιρειών που δείχνουν να επιστρέφουν σταδιακά σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό κανονικότητας, επικοινωνώντας καλύτερες τάσεις στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest).

Ενδεχομένως, το παράθυρο που ανοίγεται την ερχόμενη εβδομάδα με το επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ να ενισχύσει την παρουσία ξένων κεφαλαίων που μέχρι τώρα εν συνόλω είναι σταθερά πωλητές σε όλους τους μήνες του 2020 (497 εκατ. ευρώ).

Η τεχνική εικόνα

 Τεχνικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά, αφού το «σύρσιμο» επί τρεις μήνες του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης έχει οδηγήσει σε μια ατασική αγορά. Το φαινόμενο της μεσοπρόθεσμης πλάγιας κίνησης δεν είναι νέο, αντίστοιχο μοτίβο είχε παρατηρηθεί από το φθινόπωρο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017 και η εκτόνωσή του είχε βγάλει μια ισχυρή ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη. Προς το παρόν, οι «μηχανές» φαίνεται να παραμένουν σβηστές, καθώς δεν υπάρχει το «καύσιμο» από τις συναλλαγές που θα μπορούσε να οδηγήσει προς μια ανοδική ή καθοδική διαφυγή, ενώ η σύγκλιση των μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων εφάπτεται πλέον πάνω στις ημερήσιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη, αναιρώντας συνεχώς τα προηγούμενα σήματα κατεύθυνσης της τάσης, με τους ταλαντωτές να βρίσκονται στην απόλυτη ουδετερότητα.

Το πιο ενδιαφέρον τεχνικό στοιχείο είναι ίσως η καθοδική πορεία του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στις 691 μονάδες, 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, και δεν αποκλείεται η πάροδος του χρόνου να φέρει τον κινητό μέσο στις παρυφές του εύρους διαπραγμάτευσης, που είναι οι 680 μονάδες, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό σημαντικότητας ενός πιθανού ανοδικού ξεσπάσματος.

Κατά τα λοιπά, όσο το εύρος κίνησης (610-660) διατηρείται, δεν αναμένεται δράση προς τη μία ή την άλλη πλευρά, αναθεωρώντας κάποια δυνητικά επίπεδα άμεσης προσέγγισης.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 15/09/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ