του Θεόδωρου Γιαμιά

  • “Το χαρτί (μετοχή) θα σου δανείσω … μα φυλακή θε να σε κλείσω αν δεν μου το επιστρέψεις πίσω…” Jese Livermore

 

Eίναι γεγονός ότι οι σημαντικότατες αλλαγές που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον πλανήτη μας δημιουργούν μια εκρηκτική νέα πραγματικότητα που καλείται ο καθένας μας να διαχειριστεί έτσι ώστε να συγχρονίσει τον βηματισμό του βάσει των νέων δεδομένων…

Αυτή την εβδομάδα όσο αφορά στην εγχώρια κεφαλαιαγορά βιώσαμε ένα ισχυρό καθοδικό κύμα που τελικά έφερε το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας,  μέχρι τις 726 μονάδες, ένα μόλις πόντο πάνω από το όριο των 725 μονάδων που είχαμε θέσει σαν στόχο την προηγούμενη εβδομάδα…

Εδώ θα πρέπει να γίνει μια σημαντική επισήμανση:

  • Η στήλη και ο γράφων δεν φιλοδοξούν την αναγνώριση του ‘’γκουρού’ , οι όποιες εκτιμήσεις βασίζονται σε μοντέλα πιθανοτήτων και τεχνικών ενδείξεων που άλλοτε έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και άλλοτε όχι , θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αγορά είναι ισχυρότερη όλων των συμμετεχόντων και τελικά είμαστε όλοι εμείς που πρέπει να την ακολουθούμε , απλά και ήρεμα…

Η πτώση ήρθε σαν αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων όπως η μη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch , η πιθανότητα ενός νέου τρίτου κύματος της πανδημίας του covid 19 , η πρόβλεψη συσσώρευσης νέων κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και η πιθανότητα καθυστέρησης ανοίγματος της αγοράς και του τουρισμού μας.

Πρέπει να γίνει σαφές πως όσο καθυστερεί η ομαλοποίηση της κατάστασης στην λειτουργία της ‘’αγοράς της οικονομίας’’ τα πράγματα θα είναι ρευστά … και οι προβλέψεις επισφαλείς , γιαυτό και στην παρούσα φάση θα διακριθούν όσοι είναι εξαιρετικοί στο risk management και στις κατανομές (allocation) .

Τo Xρηματιστήριο της Αθήνας,  παρ’όλη την εκτίναξη που εκδήλωσε μόλις έφτασε στο σημείο των 725 μονάδων, θα μπορούσε δυνητικά να ξαναδοκιμάσει τα επίπεδα αυτά και να τα διασπάσει μάλιστα με στόχο αυτή τη φορά τις 709 μονάδες. Οι εξελίξεις θα καθορίσουν και την συμπεριφορά της αγοράς….

  • Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε σε long mode…  Οσοι επιδείξουν συνέπεια υπομονή και σωστή στρατηγική μάλλον δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Η νέα μόδα στην Wall Street

Οσο αφορά τώρα στα highlights της εβδομάδος την πρωτοκαθεδρία κερδίζει επάξια το νεοσύστατο κίνημα των Wall Street bets …ένα νέο ‘’κίνημα’’ των ‘’πιτσιρικάδων’’ της Αμερικής που στην κυριολεξία παράτησαν το play station και βρήκαν ένα νέο και πιό ‘’adrenalin’’ παιχνίδι … αυτό των μετοχών …

  • Kατάλαβαν ότι στην νέα εποχή το να βγαίνεις και να διαδηλώνεις στους δρόμους δεν βγάζει νόημα ούτε έχει αποτέλεσμα και αποφάσισαν να ‘’χτυπήσουν το σύστημα’’ με τα ίδια του τα όπλα δηλαδή την χρηματιστηριακή αγορά…

Η ιδέα (όπως οι περισσότερες ιδέες) ήταν απλή:

  • Βρίσκουμε μια εταιρεία που δεν μας ενδιαφέρει η αξία της αλλά μας ενδιαφέρει να είναι χοντρά σορταρισμένη από τα ‘’μεγάλα παιδιά’’ .
  • ΟΚ αυτοί έχουν τα λεφτά και τη γνώση , αλλά  έχουν και ένα μελανό σημείο: Είναι επαναπαυμένοι, αισθάνονται σίγουροι και κυρίως έχουν ‘’χαμηλές άμυνες’’ δηλ έχουν σορτάρει χοντρά χρησιμοποιώντας πολύ λίγα χρήματα για collateral…

Αν λοιπόν εμείς συνασπιστούμε (και μέχρι τώρα το κίνημα του forum Reddit αριθμεί πάνω από 4.000.000 μέλη… ) και επιτεθούμε θα τους διαλύσουμε … όπερ και εγένετο …

Στοχοποίησαν λοιπόν κάποιες εταιρείες όπως την GME (Game stop corp) και ξεκίνησαν ….

Η εταιρεία έπαιζε στο ταμπλό του χρηματιστηρίου μέχρι και τον Νοέμβρη που μας πέρασε στα +/- 10$ και προχθές  στο απόγειο της αγοραστικής φρενίτιδος έφτασε μέχρι και τα …. 483$!!!!!!!!!!

Και φυσικά όποιος ήταν short, ….απλά χρεοκόπησε!!! … μιας και έπρεπε να προβεί σε short covering δηλαδή να επαναγοράσει για να επιστρέψει πίσω τις μετοχές που είχε δανειστεί και πουλήσει ανοικτά στην αγορά ….

Βέβαια ένας χαμός έχει ακολουθήσει μιας και οι χρηματιστηριακές προέβησαν σε περιορισμό ή και διακοπή των συναλλαγών λόγω της ακραίας κερδοσκοπίας , ήδη η Robinhood βασικός provider εντολών αντιμετωπίζει αγωγές για παράνομες κινήσεις και περιορισμό της ελευθερίας της αγοράς .

Η εταιρεία πλέον αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές κατηγορίες  και class actions (συλλογικές αγωγές , όπως καλή ώρα επιχειρεί να οργανώσει στην Ελλάδα η Ενωση Ελληνων Επενδυτών) ενώ σε απόλυτη σύμπνοια τόσο Δημοκρατικοί βουλευτές όσο και Ρεπουμπλικανοί χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της χρηματιστηριακής ‘’απαράδεκτη’’ θεωρούν ότι αποτελεί ‘’συμπαιγνία προστασίας φίλιων hedge fund’’ ενώ η βαθμολόγηση της εν λόγω χρηματιστηριακής έπεσε στο google play store από τα 5 αστέρια στο 1….

Η τυπική απάντηση της εταιρείας δεν έχει πείσει κανέναν και … τα ‘’καλύτερα’’ μάλλον έπονται….

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πολύ εύστοχη παρατήρηση για το φαινόμενο έκανε ο David Trainer CEO της New Constructs :

  • “Τα όσα συμβαίνουν στην μετοχή της GME είναι ένα παιχνίδι με μουσικές καρέκλες και θα πρότεινα στους επενδυτές να πουλήσουν πριν σταματήσει η μουσική”

Ισως όμως (προσθέτω εγώ ) αυτή τη φορά κλείσουν την μουσική οι ‘’μικροί’’ και μείνουν ‘’όρθιοι’’ οι μεγάλοι …. Θα επανέλθουμε επ’αυτού μιας και το γεγονός έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις  οικονομικού όσο και  κοινωνιολογικού χαρακτήρα …

  • (Και αν έρθει και εδώ αυτή η μόδα που υπάρχουν μάλιστα και πολύ καλές εταιρείες τσάμπα (;) λέω εγώ τώρα ……φαντασθείτε να ασχοληθούν οι πιτσιρικάδες με …. “penny stocks»  όπως έχουν καταντήσει οι τραπεζικές οι άλλες μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης! )  

Η δύναμη ενός tweet

Το έτερο, σημαντικού σημειολογικού χαρακτήρα , γεγονός  ήταν η ‘’δύναμη’’ ενός tweet … και ο λόγος φυσικά για το tweet του Εlon Musk  προχθές που ανάρτησε μόνο την λέξη “Bitcoin” στον προσωπικό του λογαριασμό και αυτό ήταν ικανό να προκαλέσει μια άνοδο στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα από τα 32.000$ στα 39.000$ ….

Σε κάθε περίπτωση εκτός από την δύναμη του ανδρός , διακρίνεται καθαρά ένα υπόβαθρο λήψης αποφάσεων από μερίδα επενδυτών που απλά πάσχει σοβαρά κάθε επενδυτικής παιδείας και σοβαρότητος ….

Επίσης ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, προειδοποίησε ότι η Αμερικανική οικονομία ‘’έχει ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να ανακάμψει τελείως’’.

Τέλος πρέπει να γίνει μια αναφορά για την ύπαρξη η μη ‘’φούσκας’’ στην ΝΥ (και όχι μόνο).

Η αγορά με βάση κάποιους οικονομικούς δείκτες είναι ή δείχνει υπερ-αγορασμένη , και θα μπορούσε να διορθώσει …

Όμως αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα , υπάρχουν εταιρείες που η πορεία τους δεν θα κριθεί από την άνοδο η την κάθοδο των δεικτών αλλά από την πραγμάτωση των επιχειρηματικών τους μοντέλων …

Υπάρχουν εταιρείες που πραγματικά θα λάμψουν το επόμενο διάστημα ότι και να γίνει στην αγορά , μπορεί οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις να τις επηρεάζουν αλλά θα επανέρχονται δυνατότερες και καλύτερα αποτιμημένες ….

Οι επενδυτές που θα μείνουν σταθεροί , πειθαρχημένοι και γνωρίζουν γιατί κάνουν ότι κάνουν μάλλον θα είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας , ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την δική μας αγορά κεφαλαίου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here