της Νάντιας Σταυροπούλου

Η #κολχικίνη έρχεται ως #game_changer στη διαχείριση της πανδημίας του #κορωναιού, όπως υποστηρίζει ο Καθηγητής γεννετικής Δερμιτζάκης,

 Tα νέα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, αφού η χρήση του φαρμάκου στους ασθενείς #μειώνει εξαιρετικά την θνησιμότητα και αποσυμφορεί τις ΜΕΘ.

Στην γραμμή της διαχείρισης με #εμβόλια ο Καθηγητής LSE Ηλίας Μόσιαλος,  υποστηρίζει πως οι φαρμακοβιομηχανίες που έχουν ήδη παρασκευάσει εμβόλια για τον covid, θα πρέπει να χορηγήσουν τα πρωτόκολλα των εμβολίων τους και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να παρασκευασθούν οι απαραίτητες ποσότητες το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η θωράκιση του πληθυσμού στο ασφαλές ποσοστό της #ανοσίας. Και οι πολιτικοί θα πρέπει να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέκρινε για τις χώρες της.

Η πανδημία βέβαια, μπορεί να διατηρείται σε χαμηλά ποσοστά στην χώρα μας συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σύμφωνα με τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών, βρίσκεται σε #έξαρση, και σε αυτό πιθανότατα συνέβαλε τόσο το #ανεξέλεγκτο  #άνοιγμα της #αγοράς και ο αναπόφευκτος συνωστισμός, όσο και η εμφάνιση #μεταλλαγμένου στελέχους του.

  • Μια λάθος απόφαση στη διαχείριση της κρίσης τώρα, μπορεί να ανατρέψει την συγκριτικά καλή πορεία της χώρας μας, με επιπτώσεις τόσο στο σύστημα #υγείας, όσο και στην #οικονομία της χώρας.

Στην παρούσα φάση λοιπόν, ανεξάρτητα από το με ποιόν τρόπο, σε ποιον χρόνο και σε ποιόν βαθμό διαχειριστούμε συνδυαστικά (με φάρμακα και εμβόλια) την πανδημία, μέχρι την εξάλειψη της, θα πρέπει να εστιάσουμε στην άμεση #μείωση #ημερησίων #κρουσμάτων.

Η λήψη άμεσων μέτρων τώρα και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, θα βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο αυτό.

Τα #μέτρα, όπως έχουμε μάθει από την μέχρι σήμερα διαχείριση της κρίσης στο θέμα της πανδημίας,  θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

Α) Για τα #καταστήματα:
Ελεγχόμενη, ασφαλή και σταθερή λειτουργία με #αγορές με #ραντεβού για #δοκιμή εντός καταστήματος, για τα είδη που χρειάζονται δοκιμή, σύμφωνα με σχετική πρότασή μου στον Πρωθυπουργό από 9/12/2020. Την πρόταση αυτή υποστήριξε πρόσφατα και η έμπειρη πολιτικό, Βουλευτής τ. Υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη. Η αγορά δεν αντέχει να κλείσει και το μέτρο θα βοηθήσει στην ασφαλή λειτουργία της. Έτσι, επιτυγχάνουμε και πώληση αγαθών και αποφυγή συνωστισμού και σταθερή λειτουργία της αγοράς.

Β) Για τα καταστήματα που τα είδη που πωλούν δεν χρειάζονται δοκιμή, οι αγορές να γίνονται με ραντεβού για παραλαβή των προεπιλεγμένων αγαθών είτε από την είσοδο του καταστήματος, είτε με παράδοση κατ’ οίκον.

Γ) Για την εκπαίδευση:
Συνεχίζουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη, την τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια-Λύκεια, και ίσως να πρέπει να επεκταθεί το μέτρο και στα Δημοτικά, διότι, δεν θα ήταν σοφό πάνω στην έξαρση της πανδημίας και ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τα κρούσματα και μάλιστα του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους που μεταδίδεται ευκολότερα, να αυξήσουμε την καθημερινή κινητικότητα του πληθυσμού, ενώ μπορούμε να το αποφύγουμε.

Ο στόχος μας λοιπόν για το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να είναι διπλός:

● μείωση των ημερησίων κρουσμάτων για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας από την απότομη έξαρση και το μεταλλαγμένο στέλεχος

και παράλληλα

● στήριξη της αγοράς και της οικονομίας με διατήρηση των καταστημάτων σε λειτουργία με όλα τα μέτρα προστασίας.

Εάν με τα σωστά μέτρα τώρα πετύχουμε τον διπλό στόχο, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματικά ασφαλή και υποδειγματική διαχείριση της κρίσης σε σύντομο διάστημα και αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της εστίασης , πάλι με μέτρα ασφαλείας και της εκπαίδευσης.

Τέλος, θέλω να διευκρινίσω ότι αν και τ. Στέλεχος Διοίκησης ΑΕΙ η ίδια, η εκπαίδευση βρίσκεται στην πρότασή μου σε αυτή την σειρά όχι γιατί δεν μας ενδιαφέρει ως χώρα πότε θα ανοίξει, αλλά διότι απλά, έχει εναλλακτικό τρόπο πλήρους λειτουργίας, που η αγορά, η εστίαση και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας μας, δεν τον έχουν.

{Η κα Νάντια Σταυροπούλου είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης,  τ. Στέλεχος Διοίκησης Πανεπιστημίου Μέλος Τομέων Παιδείας & Πολιτισμού ΝΔ  Επιτροπή Παιδείας & Απασχόλησης  Ευρωπαικής Ένωσης Γυναικών (EUW) Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ