Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανακοίνωσε χθες το σχέδιο της για μία κοινή ή παράλληλη διαδικασία (δημοπρασία πολλαπλών γύρων) που θα αφορά όλες τις φασματικές περιοχές που είναι αναγκαίες για το 5G προτείνει.

Η δημόσια διαβούλευση για το 5G ξεκίνησε χθες και σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας.

Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, δείχνουν να επιθυμούν μια διαδικασία για όλες τις άδειες, τόσο για την εξοικονόμηση του κόστους όσο για το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην κινητή τηλεφωνίας της Ελλάδας, για τα επόμενα (τουλάχιστον) 20 χρόνια.

Οι φασματικές ζώνες στις οποίες θα χορηγηθούν Δικαιώματα Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων για το 5G είναι οι:

  • 700 MHz,
  • 2 GHz,
  • 3.400 – 3.800 MHz και
  • 26 GHz.

Oι άδειες θα είναι 15ετούς διάρκειας, με δυνατότητα επέκτασης της ισχύος για άλλα 5 χρόνια.

Στόχος θα είναι όλες οι άδειες να λήξουν περίπου το 2036 με δυνατότητα επέκτασης μέχρι το 2041. Το τίμημά τους θα προκύψει από τον μέσο όρο της τιμής που δόθηκε στις άλλες χώρες της Ε.Ε. 

Η δημόσια διαβούλευση έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 10 Μαρτίου 2020, ωστόσο είναι πιθανό λόγω της σοβαρότητας του θέματος να παραιτηθεί.

H διαγωνιστική διαδικασία προγραμματίζεται να γίνει εντός του έτους, το νωρίτερο στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here