Στον 57χρονο Andrea Enria δόθηκε η θέση του επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών, εξέλιξη που δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη.
Μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Ευρωπαικής Τραπεζικής Αρχής και βαθύτερος γνώστης του eurobanking από την Ιρλανδή Sharon Donnery η οποία εθεωρείτο επικρατέστερη μέχρι πριν 2-3 εβδομάδες.
Η τοποθέτηση Enria στον SSM έρχεται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, με τα μέτωπα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας του…ορθάνοιχτα και με την αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών στο απόγειο της.
Παράλληλα η ανάληψη αυτής της τόσο καίριας θέσης πρακτικά σημαίνει πως αποκλείεται να διεκδικήσει την διαδοχή του Mario Draghi Ιταλός σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Θα μπορούσε να είναι Γάλλος ή Γερμανός ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά όχι Ιταλός. Με την τοποθέτηση Enria στον SSM ξέρουμε ότι ο επόμενος επικεφαλής της ECB δεν θα είναι από την ίδια χώρα. Αλλά αυτά στην ώρα τους και μέχρι τότε ο χρόνος είναι πολύς και το κυριότερο μεσολαβούν οι ευρωεκλογές του Μαίου από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούν αρκετά.
Πάμε στα καθ΄ ημάς. Μας συμφέρει η τοποθέτηση του Enria σε αυτή την θέση; αναμφίβολα ναι, κατ΄ αρχήν γιατί θα κερδίσει πόντους η λεγόμενη “ιταλική λύση” (ή κάποια παρεμφερής) όσον αφορά στην διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποίησης 20 δισ. (ή και καλύψεων ακόμη και έως 40 δισ.).
- Θα ενισχυθεί το ενδεχόμενο της λύσης με τις αναβαλλόμενες απαιτήσεις (DTC) που απομακρύνει τον κίνδυνο των αμκ υπέρ του δημοσίου και ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή ιδιωτών.
Συνεπώς, μία πρώτη εκτίμηση λέει πως η αποχώρηση της σκληροπυρηνικής Γαλλίδας είναι θετική εξέλιξη, όπως και η διαδοχή της από τον Ιταλό. Ο δε Ιταλός ως γνώστης, νότιος και του περιβάλλοντος Draghi σαφώς προτιμητέος σε σχέση με την Ιρλανδή.