Μετά την θυγατρική της Alpha Bank στη Βουλγαρία, η Eurobank εξαγόρασε χθες την -πολύ μεγαλύτερη και σημαντικότερη- θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της στην χώρα. Η Eurobank Bulgaria AD ή αλλιώς η Postbank Βουλγαρίας ανακοίνωσε χθες τη συμφωνία της με την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία, Piraeus Bank Bulgaria AD (PBB).

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την ολοκλήρωσή της εκτιμάται πως θα έχει οριακή επίπτωση, μόλις -14 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Eurobank.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η PBB, με βάση τα οικονομικά στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018, διαθέτει σύνολο ενεργητικού 1,7 δισ Ευρώ, συνολικά δάνεια 820 εκ. Ευρώ και καταθέσεις ύψους 1,3 δισ Ευρώ.  Διαθέτει δίκτυο 70 καταστημάτων και απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζόμενους. Δραστηριοποιείται στη λιανική και κυρίως στην εταιρική τραπεζική.

Μετά την εξαγορά η Postbank ενισχύει σημαντικά τη θέση της στη Βουλγαρική τραπεζική αγορά με μερίδιο αγοράς άνω του 10%, κατέχοντας την 3η θέση βάσει συνολικών δανείων.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Postbank θα διαθέτει σύνολο ενεργητικού άνω των €5 δισ., ίδια κεφάλαια άνω των €600 εκ. και μετά την πλήρη υλοποίηση των προσδοκώμενων συνεργιών τα αποτελέσματα προ προβλέψεων (PPI) αναμένεται να ανέρχονται σε €150 εκ. και τα καθαρά αποτελέσματα να ξεπερνούν τα €70 εκ.

Ο κ. Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank δήλωσε:”Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά στην απόκτηση της PBB από τη θυγατρική μας στη Βουλγαρία, Postbank. Η απόκτηση της PBB συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank να εστιάσει στην ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων σε αγορές που έχει αναγνωρίσει ως βασικές, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρική. Η Eurobank Βουλγαρίας θα είναι πλέον η 3η μεγαλύτερη τράπεζα τη χώρας μετά την εξαγορά. Στόχος μας είναι η ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και καταθετών μας, η ενίσχυση μέσω χρηματοδοτήσεων της Βουλγαρικής οικονομίας και επιπλέον η ενίσχυση και στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη γείτονα χώρα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους από την Τράπεζα Πειραιώς για την άψογη συνεργασία ως προς την επίτευξη της συμφωνίας και να καλωσορίσουμε στον όμιλό μας τους νέους συναδέλφους της PBB.”

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων κανονιστικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Eurobank για τη Συναλλαγή ήταν η Barclays Bank PLC, μέσω της Επενδυτικής της Τράπεζας και νομικοί σύμβουλοι η Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here