Φ.Κ.
Έπρεπε να περάσουν κάμποσα χρόνια ώστε το μεγαλόπνοο όνειρο δημιουργίας ενός Μουσείου για την Μαρία Κάλλας να υλοποιηθεί.
Το πρώτο, μάλιστα, Μουσείο, παγκοσμίως, που θα τιμούσε, όπως αρμόζει, την μεγάλη ντίβα της Όπερας.
Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση της θρυλικής ντίβας συνέπεσε -όχι τυχαία- με την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Μαρία Κάλλας.
Από το μακρινό 2014, φτάσαμε στο 2023, σχεδόν 10 χρόνια μετά. Η πολυετής καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας του οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης. Δυσκολίες με προγράμματα ΕΣΠΑ, προσπάθειες επί προσπαθειών από τα αρμόδια Υπουργεία, Δήμο, Περιφέρεια….
Τελικά, εγκαινιάστηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023, αλλά με κάποιες αιτιάσεις για… παροράματα αβλεψίας, απροσεξίας, ελλείψεις και λάθη τεκμηρίωσης, τα οποία όμως διορθώθηκαν άμεσα.
Έτσι, στο νεοκλασικό κτίριο, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Μητροπόλεως 44, στο παλιό ξενοδοχείο Royal, το Μουσείο Μαρία Κάλλας άνοιξε τις πύλες του για το ευρύ κοινό και αναμφίβολα πρόκειται για ένα στολίδι και πόλο έλξης. Για την περίοδο 2023-2028, η διοίκησή του ανατέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.
Για την ιστορία, το κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44, είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο βάσει του από 30/5/1985 Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 349Δ/85) στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» για την ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας.
Τι θα δειτε στο Μουσειο
Συστήνουμε ανεπιφύλακτα να ανεβείτε με το ασανσέρ κατευθείαν στον δεύτερο όροφο του νεοκλασικού και από εκεί να ξεκινήσετε την περιήγησή σας. Με το που ανοίξει το ασανσέρ, η μελωδική φωνή της Κάλλας θα σας υποδεχθεί.
Ο β΄όροφος περιλαμβάνει τρία δωμάτια με αναπαραστάσεις σκηνικών από όπερες που χαρακτήρισε με τη φωνή της η Κάλλας, όπως από τη «Νόρμα» του Μπελίνι, όπως την ερμήνευσε το 1958 στο Παρίσι, ή από την «Τόσκα» σε σκηνοθεσία Τζεφιρέλι το 1964 και την «Τραβιάτα» που τραγούδησε στη Λισαβόνα το 1958.
Ο επισκέπτης βιώνει ένα ταξίδι στο χρόνο, με την Κάλλας να ξεπροβάλλει σαν σκιά στο βάθος. Στο τέταρτο δωμάτιο υπάρχουν και τα περίφημα masterclasses της Μαρίας Κάλλας στην θρυλική σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, όπου μπορείτε να καθίσετε και να τα ακούσετε, καθώς είναι ηχογραφημένα.
Το Μουσείο εστιάζει σε μια βιωματική προσέγγιση με στόχο να αφυπνίσει την αγάπη των επισκεπτών για τη Μαρία Κάλλας και στη συνέχεια να τους ωθήσει να ανακαλύψουν τις διαφορετικές πτυχές της καριέρας και της ζωής της.
Άλλωστε ήμασταν αυτήκοοι μάρτυρες αυτής της μοναδικής εμπειρίας που προσφέρει αυτό το νέο, σύγχρονο, εκλεπτυσμένο Μουσείο. Ηλικιωμένη επισκέπτρια εξιστορούσε την εμπειρία της σε μία από τις χιλιάδες λάτρεις της Κάλλας λέγοντας: “Με πήραν τα δάκρυα. Μοναδικό”…
Μέσα από κείμενα, σημειωματάρια, αντικείμενα, κοστούμια, ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο, ξετυλίγεται το νήμα της ζωής της Μαρίας Κάλλας. Από το ξεκίνημά της, τα χρόνια της στην Ελλάδα, τη διεθνή καριέρα και τους μεγάλους ρόλους, μέχρι την κοσμική της ζωή, την προσωπικότητά της, τους ανθρώπους της ζωής της (σ.σ. Αριστοτέλη Ωνάση), αλλά και την κληρονομιά που άφησε η Μαρία Καλογεροπούλου, κατά κόσμον Μαρία Κάλλας.
Τips
-Kαθίστε σε έναν από τους κορμούς-καθίσματα στο δωμάτιο της «Νόρμα» όπου ακούγεται η υπέροχη άρια Casta Diva με τη φωνή της.
-Ανοίξτε τα διαδραστικά ντουλαπάκια στον 1ο όροφο με αντικείμενά της, όπως και τα συρτάρια με επιστολές αγαπημένων προσώπων
-Ακούστε τα ηχητικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν το πάθος και τη δεινότητά της κατά τη διάρκεια παράδοσης μαθημάτων στην θρυλική σχολή Τζουλιάνι
Η συλλογη
Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο δήμος απέκτησε τα πρώτα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι.
Εκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, με κειμήλια που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1.000 τεκμήρια.
Τον Οκτώβριο του 2022 στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού (προέδρου και μέλους αντίστοιχα του Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας) είχε τιμήσει τον Δήμο Αθηναίων με την εμπιστοσύνη του δωρίζοντας 50 μοναδικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας από την προσωπική του συλλογή.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας έδειξε τη στήριξή του στο Μουσείο δωρίζοντας στον Δήμο Αθηναίων σημαντικά κειμήλια που είχε στην κατοχή του.
Η σύμβαση δωρεάς υπογράφηκε από την πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, κ. Λιάνα Σκουρλή, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
Στο τρίτο όροφο, με την απαράμιλλη θέα προς την Ακρόπολη, λειτουργεί μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes. Ο χώρος με τη βεράντα θα μπορεί να επινοικιαστεί για κλειστά δείπνα, χρηματοδοτώντας σε ένα σημαντικό βαθμό την ίδια τη λειτουργία του Μουσείου.
Δείτε επίσης:
Το “Β” στην έκθεση «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care» της ΤτΕ για ένα φαινόμενο που μας αφορά
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Ξενάγηση στην αθέατη πλευρά των τηλεπικοινωνιών (vid)
Το Μέγαρο Μαυρομιχάλη, το “ελληνικό σπίτι” του Ε.Κ. άνοιξε τις πύλες του