• Νέο Μουσείο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. με χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, εκδηλώσεων, εκπαίδευσης, εστιατόριο κ.α.
  • Θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην οδό Πατησίων 85
  • Διαχρονική στήριξη του πολιτισμού μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις

Την απόφασή του για δημιουργία Νέου Μουσείου διεθνών προδιαγραφών που θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας στο κέντρο της Αθήνας, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάστηκαν πριν από λίγες μέρες. Το Νέο Μουσείο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85. Τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η ΟΤΕestate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες.

Το Νέο Μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

«Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους.» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Διαχρονική στήριξη του πολιτισμού με «οδηγό» τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το Νέο Μουσείο, που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ. Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένη και με αυτή του Ομίλου Telekom. Άλλες πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του πολιτισμού είναι η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.

«Η στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.», πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ.

Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ήδη ένα Μουσείο. Πρόκειται για Μουσείο Τηλεπικοινωνιών που λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, διατηρώντας και εκθέτοντας σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα, στηρίζει την μάθηση, την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες, που γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα εταιρικό τεχνολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη.

«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο. Και οι δύο μελέτες είναι σε εξέλιξη. Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, το Νέο Μουσείο θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο, καφέ και χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης.

Πληροφορίες για το μουσείο

Το Νέο Μουσείο θα είναι ένα μουσείο διεθνών προδιαγραφών – παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας, της σύγχρονης μουσειακής παρουσίασης και εμπειρίας για τον επισκέπτη. Θα στεγαστεί στο κέντρο της Αθήνας, σε μέρος του κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ – ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85.

  • Το Νέο Μουσείο που θα έχει έκταση άνω των 5.000 τ.μ:
    θα είναι ένα μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, είτε μέσω φυσικής παρουσίας είτε μέσω ψηφιακής
  • θα αποτελεί πολιτιστικό τοπόσημο για την Αθήνα, σημείο συνάντησης και τόπο ανταλλαγής ιδεών, αναβαθμίζοντας παράλληλα την περιοχή
  • θα προσφέρει ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών μέσα από διαφορετικές οπτικές (ιστορικά, κοινωνικά, εταιρικά)
  • θα διαθέτει πέρα από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικές αίθουσες, χώρους ψυχαγωγίας, έναν ισόγειο πολυχρηστικό χώρο, πωλητήριο, εστιατόριο και καφέ
  • θα συνδυάζει ποικιλία προγραμμάτων, φιλοξενώντας στους χώρους του εκθέσεις και εκδηλώσεις, ενώ θα προσφέρει στον επισκέπτη διαφορετικές εμπειρίες σχετικές με την επικοινωνία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία

Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου που είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates. Σε εξέλιξη είναι και η εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο.

Κτιριακό Συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ: η ιστορία και η νέα «σελίδα»

Η κατασκευή του ΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) ξεκίνησε το 1952 στην οδό Πατησίων 85 και ολοκληρώθηκε το 1954, δίνοντας στην Αθήνα εκείνης της εποχής σύγχρονο χαρακτήρα. Αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής, καθώς στέγαζε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης. Αρχιτέκτονας του κτιρίου, ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Κώστας Κιτσίκης.

Σύντομα, οι ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου Οργανισμού ξεπέρασαν τις δυνατότητες του κτιρίου και έτσι το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, με ύψος 58,60μ.

Το ΝΥΜΑ αποπερατώθηκε το 1966, δημιουργώντας μαζί με το ΥΜΑ ένα κτιριακό συγκρότημα-σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, μεταξύ των οδών Πατησίων και Γ’ Σεπτεμβρίου. Για πολλά χρόνια, μέχρι τη δημιουργία του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι το 1988, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ και κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας.

Σήμερα το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ έχει έκταση πάνω από 40.000 τ.μ και αποτελείται από 7 κτίρια, που φιλοξενούν κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρα δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

OTEestate

Το project management του Νέου Μουσείου έχει αναλάβει η OTEestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με αρκετές ομάδες του Ομίλου και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες.

Η ΟΤΕestate δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου ΟΤΕ. Αναλαμβάνει όλες τις κατασκευές και την υποστήριξη χώρων, έργων και εγκαταστάσεων. Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τμ. και εμπορικής αξίας περίπου €1,15 δισ.
Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή/και ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τμ. με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα, χώρους logistics, call centers, καινοτόμους χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του Ομίλου Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έως και το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.

Άλλα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή ανακαινίζονται είναι το κτίριο του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας, το κτίριο της COSMOTE eValue στον Κεραμεικό, κ.ά.