Στο 10%, επί του συνόλου, διαμορφώνονταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 τα δάνεια σε καθυστέρηση, στις ελληνικές τράπεζες, με την αξία τους στα 14,8 δισ. ευρώ, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζοντας, ότι

«…όταν αναλάβαμε το 2019, τα αντίστοιχα νούμερα στις τράπεζες ήταν 43,6% και 75,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ευρωπαϊκό κατόρθωμα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία. Αντίστοιχο παράδειγμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ΕΕ»

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, από τη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε  ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την στρατηγική ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, συμπληρώνοντας, ότι η ολοκλήρωση και υιοθέτησή του, θα την καταστήσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο χρηματοδότησης της οικονομίας.

Το υπό διαμόρφωση σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα πραγματοποιείται με τη στήριξη και χρηματοδότηση της ΕΕ και υλοποιείται με τη συμβολή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD).

  • «Η ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς , αποτελεί ισχυρό καταλύτη της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων, με προοπτική την ανάδειξη της Ελλάδας σε χρηματοπιστωτικό κέντρο περιφερειακής εμβέλειας στη ΝΑ Ευρώπη»

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναμόρφωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, που μεταξύ άλλων στοχεύει στην εμπέδωση ορθών και αποτελεσματικών πρακτικών διακυβέρνησης από τις ΑΕ εισηγμένες, και γνωστοποίησε ότι «κάτι αντίστοιχο επιδιώκουμε να κάνουμε και στις ΔΕΚΟ πολύ σύντομα».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε:

  • «Νομοθετήσαμε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσω της οργανωτικής της αναδιάρθρωσης, ώστε να ανταποκριθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά στις νέες διεθνείς συνθήκες και απαιτήσεις της αγοράς.
  • Ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η μεταρρύθμιση ψηφιοποίησης της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, με χρονικό ορίζοντα το 2025 και με χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
  •  «Προβλέπεται η δημιουργία μιας ψηφιακής υποδομής, με σκοπό την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας.
  • Η ολοκλήρωση του έργου αυτού, θα συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματική λειτουργία της εποπτικής αρχής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ