Η ABS αποκάλυψε σήμερα τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού νέου κέντρου ασφάλειας πλοίων στην Αθήνα, αξιοποιώντας τη δύναμη των νέων τεχνικών εκπαίδευσης, game-based μάθησης και περιβαλλόντων εικονικής πραγματικότητας για την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφάλειας Πλοίων έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάζει τους ναυτικούς να χειριστούν μια πολυδιάστατη βιομηχανία με εναλλακτικά καύσιμα και αναδυόμενες τεχνολογίες, αναγνωρίζοντας ότι οι πρόοδοι της απανθρακοποίησης που δεν δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια δεν είναι βιώσιμες.

«Υπάρχει μεγάλη έμφαση στα χρονοδιαγράμματα ετοιμότητας για την τεχνολογία, αλλά αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι τα χρονοδιαγράμματα ετοιμότητας των ανθρώπων», δήλωσε ο Christopher J. Wiernicki, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ABS. «Σκεφτείτε μόνο τον βαθμό αλλαγής που αντιμετωπίζει ένας ναυτικός σήμερα: δυναμικά έναντι στατικά καύσιμα, προηγμένα συστήματα ηλεκτροκίνησης, καινοτόμα power trains, συσκευές ενεργειακής απόδοσης, σύντομα έρχονται και τα συστήματα δέσμευσης άνθρακα… Σαφώς, η επόμενη γενιά ναυτικών θα χρειαστεί να αποκτήσει μια σειρά από νέες δεξιότητες και ικανότητες και η βιομηχανία πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη για να διασφαλίσει ότι αυτές οι δεξιότητες θα μεταφερθούν αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Το κέντρο, το οποίο έχει την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, θα αντιμετωπίσει κρίσιμα αναδυόμενα ζητήματα ασφάλειας, όπως ο χειρισμός δυναμικών καυσίμων, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από συστήματα που ενεργοποιούνται στον κυβερνοχώρο, η πρόωση υβριδικών μπαταριών και άλλες τεχνολογικές και απανθρακωμένες αλλαγές επί του σκάφους.